Aptijt - Boeke En Andere Poku's + Oscar Harris - Soldiers Prayer En Andere Poku's

Met Aptijt en Oscar Harris voegt Top-Notch weer twee grote namen aan hun uitstekende Sranan Gowtu reeks toe, al is Suriname zowat het enige wat beide releases muzikaal met elkaar gemeen hebben.

AptijtMichael Deira's Aptijt, opgericht in 1995 en in juli van dit jaar twintig jaar actief, staat voor het bruisende Suriname van vandaag; de feestband brengt wat ze zelf kaskawi noemen: opzwepende ritmes met invloeden uit zowel kaseko als kawina. Voeg daar nog de vaak seksueel geladen teksten en x-rated dance moves aan toe en je hebt wat je zou kunnen beschouwen als het Surinaamse antwoord op Jamaicaanse dancehall. Boeke, de titel van deze compilatie, is meteen ook de grootste hit van Aptijt en sluit de tracklist gepast af. Perfecte soundstrack voor een tropisch feestje in overdrive!

Oscar HarrisVan een heel andere orde is het repertoire van crooner Oscar Harris. Diens muzikale carrière begon als een toevalstreffer toen hij op een zondagmiddag in 1960 vanuit het niets gevraagd werd om in te vallen voor Max Nijman. Hoewel het onverwachte succes van dat eerste optreden uiteindelijk ook een aanbod van het chique Palace Hotel in Paramaribo opleverde, besloot Harris voet bij stuk te houden en af te reizen naar Nederland waar hij zijn studies wilde verder zetten om uiteindelijk architect te worden. Van die studieplannen kwam echter niets terecht en eens temeer bleek de roep van de muziek te sterk. Oscar probeert als zanger aan de bak te komen en biedt zijn diensten aan in Club Sheherazade. Het wordt een kwestie van de juiste man op de juiste plaats, want The Twinkle Stars, die ook regelmatig in de club optreden, zijn net op zoek naar een leadzanger. De band scoort in 1967 een eerste bescheiden hit met I've Got Witnesses, maar de echte doorbraak komt er met nummers als T.O.P., Try A Little Love en natuurlijk Soldiers Prayer, meteen ook opener en titelnummer van deze compilatie. In 1973 besloot Harris het solo te proberen en de laatste jaren zoekt hij het eerder in een jazzy en bluesy repertoire. De nummers op Soldiers Prayer En Andere Poku's doen vandaag toch enigszins gedateerd aan, maar liefhebbers van dit soort zeemzoete tranentrekkers zullen daar ongetwijfeld anders over denken.

www.top-notch.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?