Kel Assouf @ AB

Kel Assouf (AB) — foto © Fabienne PennewaertAnciènne Belgique (AB)Dat de woestijnblues mateloos blijft fascineren mag wederom blijken uit het feit dat de CD-voorstelling van Tikounen in de AB Club zo goed als uitverkocht was. Dat Kel Assouf daarbij een thuismatch speelde zal ongetwijfeld ook een rol gespeeld hebben, maar wij zagen in de kleine zaal van de Ancienne Belgique wederom een uitstekend concert! Kel Assouf heeft met Tikounen duidelijk een nieuwe bladzijde omgedraaid en dat zowel wat de line-up van de band — die ons met de stemmencombinatie van zanger/gitarist/frontman Anana Haroum en zangeres/percussioniste Toulou Kiki Bilal wat aan die van Toumast deed denken — als wat betreft de sound van de band. Geen spoor meer van de reggae- of afrobeatinvloeden uit het debuutalbum Tin Hinane en de band houdt zich in AB qua setlist dan ook volledig aan nummers uit het nieuwe album Tikounen.

De band opent met Assoufennam ("jouw nostalgie") en meteen herkennen we de rockgitaren die we ook op Tikounen al aantroffen. Live klinken die mogelijk nog iets zwaarder en luider, waarbij het keyboard van producer/toetsenist Sofyann Ben Youssef af en toe voor een psychedelische toets zorgt. Met Toulou Kiki mag Kel Assouf dan wel op een vrouwelijke stem kunnen rekenen, in de eerste helft van het concert beperkt ze zich tot een ondersteunende rol waarbij ze af en toe met haar tong het typische huilende geluid voortbrengt dat in de Maghreb ook bekend staat als zaghrata. Maar dan krijgen we plots een pleidooi voor het belang van de vrouw in de Toearegcultuur en vrouwenrechten in het algemeen en neemt ze de lead van Izlan Nala ("bloemenboeket"), op zich.

We krijgen nog Lehiyet, Azawad ("het beloofde land van de Toearegs") en Tarhanam ("jouw liefde") en dan verlaat Kel Assouf het podium. Het publiek heeft echter nog zin in meer en dus krijgen we een tweede keer titelnummer Tikounen ("een vreemde wereld") geserveerd.

Voor de band afscheid neemt roept Anana het publiek nog snel op om de Kickstarter campagne van de band te steunen; een crowdfunding-project waarmee Kel Assouf de kosten voor de opname van een heuse clip wil bekostigen. Meer info op kickstarter.com.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?