Every Song Has Its End: Sonic Dispatches From Traditional Mali

Every Song Has Its EndVoor deze Every Song Has Its End: Sonic Dispatches From Traditional Mali, het tweede deel in hun Hidden Musics reeks, werkte Glitterbeat Records samen producer Paul Chandler die in Mali al meer dan een decennium probeert om de muziekcultuur in kaart te brengen en te archiveren. Hij focust daarbij niet op de ondertussen ook in het westen mateloos populaire Mali-blues, maar trekt naar de verste uithoeken van het land om terplekke de traditionele muziektradities en de daarmee gepaard gaande rituelen vast te leggen voor ze dreigen opgeslokt te worden door de steeds verder oprukkende modernisering.

Gevraagd naar zijn motivatie, antwoordde Chandler het volgende: "I realized that this stuff was quite precious and was starting to disappear. There are traditional instruments and there is music that is played in a traditional context and while there are a lot of Malians playing music, music played in a traditional context, for ritual, for ceremony, to accompany activities in the village, that is becoming more rare…" Het moet gezegd, de nummers op deze compilatie zijn een stuk ontoegankelijker dan de muziek die we gewend zijn van artiesten als Ali Farka Touré, Habib Koite of Bassekou Kouyate, en het album doet bij momenten eerder denken aan een veldopname voor het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, maar voor wie iets dieper wil graven mag deze verzamelaar gelden als een unieke muzikale ontdekkingsreis.

En omdat het oog wat wil werd het geheel ook nog eens in DVD-formaat gegoten; het resultaat is integraal te bekijken op YouTube.www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?