Bounty Radio #22 Senderos

Radio Mukambo Onze episode 22 is een wilde rit van Mexicaanse cumbia over Nu-LatAm electronica, via Afro grooves naar het Midden-Oosten waar we luisteren naar experimenten met de Oed en afsluiten met electronica uit Tel-Aviv.

We starten in Tucson, Arizona met de Tex-Mex geluiden van Orkesta Mendoza en Calexico. 'Senderos' ("wandelpaden") van El Remolón is ons album van de week. Het album verschijnt pas op 3 oktober op Fértil Discos. We hadden het plezier om al 2 tracks voor te stellen in deze aflevering!
El Remolon is oorspronkelijk een techno-producer die de laatste jaren het tempo van zijn tracks naar beneden haalt en meer ruimte maakt in zijn producties. Hij is zo een van de pioniers van de typische uitgesponnen klanken van de Nu-LatAm beweging (bekijk hier een trailer van een aanstormende documentaire dankzij ZZK Fimls over die beweging). Senderos is een kleurrijk album met allerhande invloeden: Cumbia, Trap, Chicha, psychedelica...Elke track evolueert tijdens het beluisteren, en zo is elk nummer een beetje een eigen 'wandelpad' langs de invloeden van El Remolón. Veel nummers bevatten ook vocals, wat eerder uitzonderlijk is in de Nu-LatAm electronica.

We blijven even in de intieme tracks met de nieuwe single van Luísa Maita (volledig review hier) en een interessante pan-atlantische samenwerking tussen de franse King Doudou en de Braziliaanse Omulu. Met Bonde De Pantera (met zwoele vocals van MC Tha) leveren ze een track af die het midden houdt tussen de doorgaans bizarre Baile Funk en catchy Zouk met een verrassend goed gelukt eindresultaat.

Door naar Afro grooves. Dexter Story kennen we nog van de geslaagde ethio-grooves vanop Wondem. Voor deze cover van Tilahun Gessesse’s Wejene Aola werkt hij samen met Kamasi Washington. Voor jazzliefhebbers vast en zeker een gekende naam via zijn debut The Epic uit 2015. Het resultaat is explosief: machtige saxsolo's over een dreunend ritme, overladen met afrofunk...Precies wat je van zo'n combinatie zou verwachten.

Oostwaarts richting Palestina en Israël voor wat beats uit de Levant. Voor we de bassen en beats opzoeken, eerst een stukje Nizar Rohana Trio met een track vanop Furāt. Nizar Rohana is een klassieke Oed-speler en met Furāt leveren ze dit jaar een perfecte introductie af voor wie kennis wil maken met de begeesterende klank van dit instrument. Meer Oed op een frisse manier krijg je later in de show op een track van Sabo, die samen met de Spy of Cairo het nummer Oud Dreams uitbracht.
Met producers als Naduve en Kalbata bewijst Tel-Aviv de place-to-be te zijn voor wie muzikale traditie op de gekste manieren in electronica wil mixen.
Met het nummer Al Shark belanden we in een vreemde wereld waar voodoo, tribale ritmes en proto-techno elkaar ontmoeten. Aanrader voor wie durft.

Afsluiten doen we met een nieuw project uit Gent. Universal Dub Movement maakt een mix van tuvaanse keelzang op electronische dub. Wie Zion Train of Dreadzone apprecieert houdt deze jonge bende best in de gaten.1. Orkesta Mendoza - Cumbia Volcadora
2. Calexico - Minas de Cobre (For Better Metal)
3. Penya - Acelere
4. Terrakota - Jah Flow
5. El Remolon - Senderos
6. Luisa Maita - Fio Da Memoria
7. King Doudou ft. Omulu - Bonde de Pantera (ft MC Tha - Original Mix)
8. Dexter Story ft Kamasi Washington - Wejene Aola
9. Sainkho Namtchylak & Tinariwen - Nomadic Mood (AkizzBeatzz Remix)
10. Nizar Rohana Trio - Madar Hijaz
11. Von Party ft.Naduve - Cobra Kush (Original Mix)
12. Kalbata - Al Shark Pt. 2
13. El Remolon - Dionisios
14. Sabo ft. The Spy From Cairo - Oud Dreams
15. Universal Dub Movement - Live In Unity

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?