Antwerp Gipsy-Ska Orkestra - Black Panther

Antwerp Gipsy-Ska OrkestraAntwerp Gipsy-Ska Orkestra coverde in het verleden al vaker een nummer van het Servische zigeunericoon Saban Bajramovic, bijgenaamd Black Panther, en draagt nu dit hele album aan de man op. Saban kreeg zijn bijnaam toen hij als gewetensbezwaarde werd opgesloten op het gevangeniseiland Goli otok voor de kust van KroatiŽ en als lid van de voetbalploeg een uitstekende goalkeeper bleek. Stukje muziektrivia: het ritme van het titelnummer van dit album is gebaseerd op The Ballad Of Johnny Butt van de Amerikaanse ska-punk band Sublime. Bandleider Gregor Engelen omschrijft 'Black Panther' als het meest coherente album dat Antwerp Gipsy-Ska Orkestra tot noch toe opnam en dat zowel inhoudelijk als muzikaal, maar ons vielen dan weer vooral de talrijke reggae-invloeden op (opener Babylon Trap, titelnummer Black Panther, As They Wish, If I Had A HeartÖ).

Met opener Babylon Trap speelt Antwerp Gipsy-Ska Orkestra een leuk woordspelletje, want de "trap" uit de titel verwijst zowel naar en val als naar het gelijknamige muziekgenre: "Trap is tegenwoordig zeer populair, al ben ik zelf totaal geen fan, maar als je het genre combineert met trompetten, tallava, synthesizermuziek die zeer populair is in bepaalde delen van de Balkan, reggae en zigeunermuziek, krijg je plots iets heel anders: sexy shit!". Liefhebbers van de betere historische televisiereeksen zullen zeker If I Had A Heart herkennen, want het betreft hier een zigeunerreggae-cover van de titelmuziek van Vikings. Naast Black Panther, het eerbetoon aan Saban Bajramovic, is er in de tracklist nog een gelijkaardig nummer terug te vinden, want Balkan Hotstepper is een eresaluut aan het gelijknamige sound system uit Leuven. As They Wish is een aanklacht tegen het opnieuw oprukkende populisme en extreemrechtse gedachtengoed; al zijn die voor de zigeuners nooit echt weggeweest. Voor Romani Cereni (vrij vertaald: "mijn zigeunerschatje"), een lichtvoetig liefdesliedje, haalt Gregor zijn beste Servisch Romani boven. Grieks bleek dan weer net iets te hoog gegrepen en van Tha Sou Kani Kapsonaki, een nummer van de Griekse zangeres Litsa Diamanti, maakte Antwerp Gipsy-Ska Orkestra dan maar een surf-instrumental. Afsluiten doet de Antwerpse band dan weer gewoon in het Antwerps dialect met Amai Da's Na Straf, opnieuw een liefdeslied dat de band enkele jaren geleden al opnam (van datzelfde nummer is trouwens ook nog een verborgen Engelse versie, Cinematic Sailor, terug te vinden op het album). Uitstekend zigeunerreggaefeestje!



Antwerp Gipsy-Ska Orkestra stelt Black Panther live voor op 31 oktober in 4AD in Diksmuide en op 16 november in de Charlatan in Gent!

www.gipsyska.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?