Conguero Miguel "Angá" Diaz overleden

Miguel "Angá" Diaz 1961-2006 (foto Damian Rafferty)Wederom een zwarte dag voor de Cubaanse muziek. Miguel "Angá" Diaz overleed vorige week aan een hartaanval in San Sadurní d'Anoia, een klein dorpje ten oosten van Barcelona waar hij recentelijk is gaan wonen. In tegenstelling tot zijn landgenoten Ibrahim Ferrer en Pio Leyva is hij geheel onverwacht van ons heen gegaan op de jonge leeftijd van 45.

Miguel "Angá" Diaz / Echu MinguaAls conguero stond hij aan de zijde van de grote namen uit de Afro-Cuban All Stars en de Buena Vista Social Club. Zijn opstelling met vijf tot zeven conga's en explosieve solo's (zoals hier (MP3 4 MB) bijvoorbeeld) zijn op zijn minst uniek te noemen. Eind vorig jaar had ik de eer de meester-percussionist twee maal aan het werk te zien — en zonder overdrijven twee maal fenomenaal. In november was hij samen met Obatala te gast in de AB en in december in de Warande samen met de Cubaanse jazz-pianist Omar Sosa.

In maart vorig jaar bracht hij zijn eerste (en enige) solo-plaat uit. Echu Mingua is een gewaagde, experimentele plaat waar hij de grenzen van de complexe Afro-Cubaanse ritmes aftast en mengt met jazz, hip-hop en afrikaanse klanken. Geen hapklaar pop album, wel een waardig testament van een groot en innovatief percussionist. ¡Respecto!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?