Zamaan Ya Sukkar: Exotic Love Songs And Instrumentals From The Egyptian 60's + Abderrahman El Khamissi - Music From The Soundtrack 'Respectable Families' EP

Abderrahman El KhamissiZamaan Ya SukkarNet zoals labels als Analog Africa, Strut Records en Soundway Records, graaft ook het Gentse Radio Martiko nu al een aantal jaren in het vinylverleden van het Midden-Oosten en Afrika. Onze eerste kennismaking met het label is deze Zamaan Ya Sukkar: Exotic Love Songs And Instrumentals From The Egyptian 60's, een verzamelaar vol uit oude singles gedistilleerde exotica-klassiekers die in de jaren zestig van de vorige eeuw verschenen op het Egyptische Sono Cairo label, in de jaren vijftig opgericht door Mohamed Fawzy, maar tijdens het Nasr-regime plots genationaliseerd. In de tracklist fascinerende Egyptische interpretaties van onder andere Salim El Baroudi, Sayed Salamah en Soad Mohamed die ondergetekende het ene moment herinnerden aan de "piano oriental" van Maurice El Mediouni (Musiqaa Nahr El Hob van Taha Al-Ugayl), het volgende dan weer eerder aan een nummer uit een vergeten Bollywood-soundtrack (Musiqaa Dhahab Ellayl, Nafourak Ya Ghazal) en elders dan weer aan een Egyptische versie van surfrock (opener Fatouma).

En ook voor Music From The Soundtrack 'Respectable Families' haalde Radio Martiko de mosterd in Egypte. Deze keer bij Abderrahman El Khamissi, tijdens zijn leven auteur, dichter, muzikant, componist, regisseur, acteur, journalist, radioproducer en politiek activist, of zoals zijn familie het samenvat: "…thirty men living in one body that didn't sleep!". El Khamissi componeerde de psychedelische nummers op deze Music From The Soundtrack 'Respectable Families' voor de soundtrack van de in 1969 verschenen en door hem zelf geregisseerde film Respectable Families, het relaas van een moeder die haar zoon liefst een meisje uit een gegoede familie ziet trouwen zodat ze op die manier haar schulden kan afbetalen. De nummers op deze EP verschenen oorspronkelijk als twee singles op het al genoemde Sono Cairo label en verschijnen nu, dertig jaar na dato, voor de eerste keer buiten Egypte dankzij Radio Martiko.

Tweemaal muzikaal Egypte zoals u het waarschijnlijk nooit eerder hoorde!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?