Habib Koite - Kharifa

Habib KoiteZowat vijfentwintig jaar na zijn langspelerdebuut Muso Ko en vijf jaar na voorganger Soô is de Malinese bard Habib Koite terug met Kharifa. De sound van Koite is doorheen de jaren duidelijk verfijnder geworden, maar aan de formule werd weinig of niet gemorreld. Wat op Kharifa (Bambara voor "wat we je toevertrouwen", een oproep aan elk individu om zijn of haar verantwoordelijkheid op te nemen in de samenleving) dan ook vooral opvalt zijn de samenwerkingen met onder andere Toumani Diabate (wiens kora te horen is in Forever), Amy Sacko, de echtgenote van Bassekou Kouyate en lead-vocaliste in diens band Ngoni Ba, maar ook Koite's neef M'Bouillé Koite en Habib's zoon Cheik Tidiane Koite, of nog de Guineese gitaarlegende Sekou 'Bembeya' Diabaté (medeoprichter van het legendarische Bembeya Jazz, wiens slidegitaar te horen is in Forever). Veteraan Boubacar Traore is dan wel niet te horen op Kharifa, maar schreef mee aan Ntolognon (dat zich toepasselijk laat vertalen als "vriendschap").

Ook opvallend zijn de accordeoneffecten die toetsenist Charly Coulibaly in nummers als opener Wara, Mandé of Symbo uit zijn keyboard tovert, en Habib's banjo die onder andere opduikt in Yaffa', een oproep voor meer verdraagzaamheid, waarmee Habib de reggaetoer opgaat. Onze persoonlijke favoriet op Kharifa is echter Djiguiya ("hoop"), het enige nummer uit de tracklist waarin Habib's gitaar de hoofdrol voor een keertje aan de blazerssectie laat en dat zo een groovy vibe krijgt die wat aan de vodun-funk uit Benin doet denken. In nummers als de al vermelde Forever en Yaffa bedient Habib zich wel van en soort Engels dat wij liever aan ons voorbij laten gaan, maar buiten dat schoonheidsfoutje levert de Malinese veteraan met Kharifa alweer een pracht van een plaat af.

Habib Koite komt Kharifa live voorstellen in het Théâtre Molière in Brussel op 16 en 17 oktober!www.habibkoite.com | www.contrejour.com
 

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?