Radio Chango Aņejo Reserva vol. 1

Radio Chango begon in 2000 als een eenvoudige website rond Mestiza muziek, de spaanse crossover tussen latin, rock, punk, funk en allerlei lokale stromingen. Maar dat krijg je als je je in een muzikaal broeinest als Barcelona nestelt, en creatieve breinen als Manu Chao zich met de zaak gaan bemoeien: een zestal jaar later is de site uitgegroeid tot een heus muziekcollectief met 327 artiesten onder het vaandel. Om hun verjaardag te vieren hebben ze bij Radio Chango het muzikaal geweld weten te stroomlijnen, en het resultaat is te horen in Radio Chango Aņejo Reserva Vol. 1.


In hoeverre het toeval er iets mee te maken heeft is moeilijk te zeggen, maar sinds Manu Chao na het uiteenvallen van Mano Negra zijn geboortestad Parijs inruilde voor Barcelona, is de alternatieve muziekscene er ongemeen creatief. Salsapunkers La Kinky Beat, andersglobalistische voortrekker Fermin Muguruza, latin electro pionier Macaco, de flamenco-funkadelics van Ojos de Brujo, en de hete madam van Amparanoia zijn maar een paar van de Radio Chango familie die de weg naar de Belgische festivals platlopen.

Radio Chango is ondertussen uitgegroeid tot een wereldwijde familie met vertakkingen tot pakweg Mexico (Los de Abajo), Cuba (Orishas) en ivoorkust (Tiken Jah Fakoly). Desondanks geeft Aņejo Reserva voornamelijk een beeld van de lokale Barcelonese scene. Je vindt er een aantal bekende gezichten terug, waaronder uiteraard Manu Chao, of La Kinky Beat en Wagner Pa, maar evengoed geweldige lokale bands, zoals de reggae-rasta's Che Sudaka, of de flamenkillo's van Martires del Compas. En dat toeval van daarnet blijkt toch niet al te groot te zijn, want overal kom je onmiskenbare voetaftrukken van Manu Chao tegen. Of het nu een sampletje is, zoals in No es lo mismo van La Kinky Beat bij voorbeeld, of gambeat, de ludieke bassist van Radio Bemba, die opduikt bij Che Sudaka.

Uiteraard zitten er ook minder geslaagde bands bij. De poging tot chanson van La Chango Family vind ik maar niks, en ook de reggae van Go Lem System is maar platjes. Maar al bij al een leuk overzicht van wat de indrukwekkende Barcolonese muziekscene te bieden heeft. En ook de website van Radio Chango is een aanrader, bij voorbeeld voor wie geinteresseerd is een review van Sergent Garcia's nieuwe CD Mascaras die volgende week uitkomt. Als je Spaans verstaat, dat wel. Ook de sites van de artiesten zelf (doorklikken!) zijn dikwijls pareltjes...

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?