Nilza Costa - Le Notti Di San Patrizio/Distorção Do Tempo

Nilza CostaFocuste de in Italië gevestigde Braziliaanse Nilza Costa op het in 2016 verschenen Roots nog vooral op haar Afrikaanse wortels, dan verschoof haar focus voor deze Le Notti Di San Patrizio/Distorção Do Tempo naar de mistoestanden die de westerse maatschappij teisteren. De titel van het album verwijst dan weer naar de nachtelijke uren waarop Nilza, die aan slapeloosheid lijdt, de meeste van de nummers voor dit album componeerde in haar woonplaats San Patrizio (een gehucht met 1.198 in de gemeente Conselice, in de provincie Ravenna).

Opener Resistance klinkt nog als een jazzy herinterpretatie van een candomblé-traditional, maar Oselu Ko Ni Se opent als een spoken word aanklacht tegen het onethische en leugenachtige gedrag van veel hedendaagse politici, om dan ergens halverwege naar groovy instrumentale jazz te schakelen (met uitstekende saxofoonsolo van Massimo Zaniboni). Echt traditionele candomblé krijgen we met Ode Em Transe, een eerbetoon aan Oxossi of Odé, de orisha van de jacht, bossen, dieren en de overvloed. Ook Elegua is een smeekbede aan een orisha, deze keer dus Elegua of Elegbara, waaraan Nilza vraagt om de "goede wegen" in onze hoofden te openen zodat we allen betere mensen zouden kunnen worden. En ook met afsluiter Choro Das Aguas blijven we in candomblé-sferen, want het betreft hier een herwerking van een traditional opgedragen aan Oxum, orisha van rivieren en watervallen. In Maresia, over liefde, melancholie, vrede en je goed in je vel voelen, gaat Costa vocaal in dialoog met de fluit van de al vernoemde Massimo Zaniboni. Awa, de eerste single uit het album, is Yoruba voor "wij" en in dit experimentele Afro-jazznummer klaagt Nilza menselijk egoïsme, racisme, sociale ongelijkheid en corruptie aan. Nilza Costa blijft op een meeslepende manier de slappe koord tussen een candomblé-ceremonie en jazz bewandelen.

Nilza Costa komt Le Notti Di San Patrizio/Distorção Do Tempo live voorstellen in de Brusselse UN PEU op 29 oktober!www.nilzacosta.altervista.org | www.brutturemoderne.it

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?