Jembaa Groove - Susuma

Jembaa GrooveSusuma ("ziel" of "geest" in het Ga, een taal uit de streek in en rond de Ghanese hoofdstad Accra) is het langspelerdebuut van Jembaa Groove, dat eind 2020 ontstond nadat bandleiders Yannick Nolting (bas, productie) en Eric Owasu (percussie, vocals) elkaar toevallig tegen het lijf liepen toen ze hun zoontjes gingen oppikken in een lokale speeltuin. Yannick, een Duitser die vooral ervaring opdeed in het Lusofone muziekcircuit in Lissabon, en Eric, van Ghanese afkomst maar opgegroeid in Nigeria en een gereputeerd percussionist die in het verleden al vaak samenwerkte met Ghanese en Nigeriaanse veteranen als Ebo Taylor, Pat Thomas en Orlando Julius, vonden elkaar meteen in hun liefde voor West-Afrikaanse muziek.

Het duo omringde zich met de Beninse vocalist en gitarist Tunde Alibaba, de IsraŽlische hoornspeler Merav Goldman, de Portugese tenorsaxofonist Goncalo Mortagua, de Duits-Ghanese toetsenist Moses Yoofee Vester, en de IsraŽlische drummer Nir Sabag, en vat het project zelf samen als: "Jembaa Groove is all about positive vibes. We try to promote positivity, togetherness and respect. But also try to remind others as well as ourselves that destiny lies in our hands, and that you can't take things for granted. If you want something, go for it, but repect the people!".

Als muzikale invloeden noemen Eric en Yannick net zo goed highlife-veteranen als Ebo Taylor of Dr. K. Gyasi & His Noble Kings dan Amerikaanse soulhelden als Charles Bradley en Lee Fields. Het resultaat is een sound die ze zelf omschrijven als jazzy Afro-soul of Afro-groove, waarin invloeden uit de Ghanese highlife-traditie verbroederen met westerse jazz en soul, en Eric vocaal afwisselt tussen Ga, Yoruba, Twi en Pidgin Engels. Wat ondergetekende betreft alvast het perfect recept voor een luie ochtend in het lentezonnetje!www.jembaamusic.com | www.agogo-records.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?