Al-Qasar - Who Are We?

Al-QasarAl-Qasar, Arabisch voor "het fort" of "de vesting" (zie ook het Spaanse "alcazar"), is een project rond bandleider Thomas Attar Bellier, zelf geboren in Barbès, een multiculturele wijk in het noorden van Parijs (net ten zuiden van Montmartre).

Thomas Attar Bellier: "Al-Qasar was born in the Barbès neighbourhood of Paris. I've lived in Los Angeles, Paris, New York, Lisbon… I wanted to start a project that was in tune with the daily life of people living in these international cities, something diverse, radically colourful, with a fresh, contemporary outlook on what societies really look like today.".

Bellier verzamelde een internationaal gezelschap aan muzikanten uit Frankrijk (drummer Paul Void, bassist Guillaume Theoden), Marokko (vocalist Jouad al Garouge), Algerije, Egypte en de Verenigde Staten rond zich, en dat leidde met Miraj in 2020 al tot een eerste 7 tracks tellende EP, nu gevolgd door een eerste volwaardige langspeler.

Naast de vocalen van bandlid Jaouad El Garouge, zijn op Who Are We? ook een hoop gaststemmen te horen. De Egyptische Hend Elrawy is te horen in afsluiter Mal Wa Jamal, een nummer met een verrassende vrouwgerichte kijk op prostitutie en de gevolgen ervan. Maar wij hadden het toch eerder voor Hobek Thawrat, waarvoor Al-Qasar samenwerkte met de Soedanese Alsarah (zie Alsarah & The Nubatones), op het eerste gehoor een romantisch liefdesliedje, maar eigenlijk een kritiek van de zangeres op de politieke situatie in haar thuisland.

En dan is er tenslotte nog Jello Biafra (The Dead Kennedys), te horen in Ya Malak, waarin hij een Engelse vertaling van een gedicht van de revolutionaire Egyptische poëet Ahmed Fouad Negm te berde brengt. En het is zeker niet de enige punkheld die op Who Are We? opduikt, want Sonic Youth's Lee Ranaldo zorgde voor het gitaarwerk in nummers als Awtar Al Sharq en Awal, en het album werd gemixt door multi-instrumentalist en vocalist Alain Johannes die voorheen al bij acts als PJ Harvey, Queens of the Stone Age en Them Crooked Vultures actief was.

De sound van Al-Qasar leunt wat aan bij Arabische punkrock van Speed Caravan, en bandleider Medhi Haddab mag zijn versterkte oed dan ook even heerlijk laten huilen in Barbès Barbès, een uitstekende ode aan de wijk waar het voor Thomas destijds allemaal begon.

Al-Qasar komt Who Are We? live voorstellen in 4AD in Diksmuide op 26 november!www.glitterbeat.com | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?