Joćo Selva - Passarinho

Joćo SelvaOndergetekende maakte in 2021 voor het eerst kennis met het werk van de uit Rio afkomstige maar naar Lyon in Frankrijk uitgeweken Joćo Selva toen Underdog Records met Navegar voor een "sprankje vrolijkheid en positivisme" zorgde tijdens de donkere COVID-19 pandemie. We bevalen dat album toen aan als een absolute aanrader en opvolger Passarinho ("vogeltje") moet daar zeker niet voor onderdoen.

Met een mix van invloeden van Braziliaanse muziekhelden als Marcos Valle, Joćo Donato en Arthur Verocai, Amerikaanse soul-, funk- en jazz-iconen als Shuggie Otis, Bill Withers en Johnny 'Guitar' Watson (de disco-vibes van Cantar Cantar, de ode aan de funk Vai Te Curar) tot Angolese semba (Seu Carnaval), Kaapverdiaanse funana, Caribische zouk (Menina Me Encanta) en Congolese rumba zorgt Selva opnieuw voor de ideale zomersoundtrack, al wil dat niet zeggen dat het inhoudelijk allemaal even luchtig blijft, want Selva's teksten leunen aan bij het magisch realisme en dan vooral het werk van de inheemse Braziliaanse auteur, journalist en filosoof Ailton Krenak.

De titel van het album verwijst naar het populaire Braziliaanse archetype van de "kleine vogel", een veelgebruikt symbool van cultureel verzet in het noordoosten van Braziliė, dat hier vooral verwijst naar de ineenstorting van het milieu en het verwoestende verlies aan biodiversiteit.

Het ontwerp voor de albumhoes is van de hand van Edson Iké en verwijst enerzijds naar de Braziliaanse houtsnijwerktraditie, maar is tegelijk een knipoog naar het werk van artiesten als Joan Miró of Alexander Calder. En dan is er tenslotte nog de clip bij titelnummer Passarinho, prachtig stop motion-werk van de hand van Peter Themoon.

Klein Braziliaans zangvogeltje dat meer in zijn mars heeft dan u op het eerste gehoor zou denken!www.joaoselva.com | www.underdogrecords.fr

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?