Solomane Doumbia - Ségou To Lagos

Solomane DoumbiaDe naam Solomane Doumbia doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen, maar de man maakte vooral naam als de vaste percussionist voor Salif Keita. Met Ségou To Lagos, waarmee hij de link probeert te leggen tussen de Malinese muziektraditie en de Nigeriaanse afrobeat, maar dat tegelijk ook bedoeld is als eerbetoon aan de in 2001 overleden Malinese saxofonist Tidiani Koné (de eerste Malinese artiest die probeerde een brug te slaan tussen Mali en Nigeria), treedt hij nu ook voor eerste keer solo naar voren.

Solomane speelt op Ségou To Lagos opvallend genoeg gitaar en omringde zich met rasmuzikanten als Fabian Engwright (trompet), Oliver Fox (saxofoon en fluit), Drissa Bagayoko (percussie), Songhoy Blues-drummer Nathaniel Dembele, bassisten Sekou Kante en Mohamed Sayon Nafi en Oumar Kouyate op de djeli-ngoni. Voor het vocale werk deed hij dan weer beroep op Rokia Kouyate en Mahamadou Sidibe en vooral die laatste laat de nummers op het album af en toe (het vrij traditionele Kele, het gelijkaardige Muso of afsluiter Lamini) serieus naar het oeuvre van Salif Keita neigen.

Je moet goed luisteren om de link met afrobeat te horen, maar aanraders uit de tracklist zijn toch zeker Diarabi, waarin de blazers van Oliver Fox en Fabian Enwright (The Omniversal Earkestra) prima tot hun recht komen, en Farafina waarin een heerlijk Farfisa-orgel weerklinkt en Oumar Kouyate's djeli-ngoni ook een hoofdrol krijgt toebedeeld.

Aanrader voor liefhebbers van de betere Malinese muziek!www.mieruba.com | www.xmd.nl

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?