IREKE - Tropikadelic

IREKEHet festivalseizoen loopt op zijn laatste benen en ook de zomer is weer bijna afgelopen, maar voor diegenen die, met een mogelijke Indian summer in het vooruitzicht, toch nog op zoek zouden zijn naar wat heerlijk zomerse grooves, willen we zeer graag deze Tropikadelic van IREKE voorstellen.

IREKE, Yoruba voor "suikerriet" is een Frans duo bestaande uit Damien Tesson en Julien Gervaix. De eerste arrangeur, saxofonist en multi-instrumentalist en voorheen onder andere actief bij Soulshine en het afrobeat-ensemble Walko, en de tweede dubmaster, gitarist en arrangeur bij Shi Fu Mi Temple, het ons niet onbekende Bi.Ba of Bingy Band en Jideh High Elements. Het duo werkte voor het eerst samen in de line-up van de band Playtime, eigenlijk niet meer dan een ontmoetingsplek van een groep gepassioneerde muziekliefhebbers.

Maar Damien en Julien merkten al snel dat ze meer wilden: "Above all, it was the love of the groove that brought us together, which is still today the guideline of IREKE! IREKE is a call to dance and party, but also diversity is a central element of the project. This is reflected in the variety of artists we have invited and the messages they convey.".

Voor dit hoogst aanstekelijke langspelerdebuut werkte het duo inderdaad samen met een caleidoscoop aan gastvocalisten, gaande van de uit Lyon afkomstige Frans-Kameroense urban griot Pat Kalla (Femme Qui Danse, Love Is Jokin) en de Frans-Laotiaanse reggaeartiest Amatah Keo (Man Bo Diak) over de uit de Vendée afkomstige Agnès Hélène (Petit à Petit en Oh Ma Chérie) en Charles Giraud aka. Charlie Sanga (Bas Les Masques, Oh Ma Chérie), tot de Burkinese Afro-reggaeartiest Sana Bob (Métissage) en de uit Nantes afkomstige soulman Jy Cooly ('Kinkeliba').

Beïnvloed door groten als Pat Thomas, Le Tout-Puissant Orchestre Poly-Rythmo, King Tubby, Tony Allen, Fela Kuti, Maître Gazonga, Ernesto Djédjé en Les Vikings de la Guadeloupe, stelde IREKE een stomend tropisch stoofpotje samen waarop het onmogelijk stilzitten is en dat wellicht niet beter omschreven kan worden dan met de albumtitel: Tropicadelic!

Misschien vat Sana Bob het hele project nog het best in het refrein van het afrobeatnummer Métissage: "Sauver, sauver, le métissage va sauver le monde!"www.underdogrecords.fr

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?