Azmari - Maelström

AzmariNa hun gesmaakte debuutalbum Samā'ī' uit 2021, is het Brusselse Azmari nu terug met een tweede langspeler die de titel Maelström meekreeg. Daarvoor trok de zeskoppige band zich een week lang terug in de Boma Studio in Gent waar ze deze keer de krachten bundelden met geluidstechnicus en producer Frederik Segers.

Maelström, ook wel Maalstroom of Moskstraumen, is een getijdenstroom aan de zuidzijde van de Lofoten en het eiland Vęrųy in Noorwegen, vernoemd naar het eiland Moskenes. Sterk kolkende waterstromen werden het schoolvoorbeeld van gevaarlijke veelal fictieve waterstromen in veel verhalen, waarbij vaak een overdreven voorstelling van het fenomeen werd geschetst. Met name Edgar Allan Poe en Jules Verne hebben de Moskstraumen literaire bekendheid gegeven.

Maar we geven u ook nog graag het verhaal uit de Noorse mythologie mee… In de Grottasöngr in de Edda wordt verteld, hoe de Deense koning Fróši een handmolen heeft, waarmee hij alles kan maken. Om de zware molensteen in beweging te zetten, maakt hij gebruik van twee reuzinnen, die hij van de Zweedse koning heeft gekocht. Dag in, dag uit nodigt hij ze uit om voor hem goud, rijkdom, succes en geluk te produceren. Om aan hun lot te ontkomen maken de reusachtige maagden met de molen een strijdmacht, die koning Fróši verslaat en de molen en de reuzinnen in een schip meeneemt. De aanvoerder van het leger ontpopt zich echter even onverzadigbaar als de koning. Op het schip moeten de reuzinnen grote hoeveelheden zout produceren, zoveel dat het schip kapseist en naar de zeebodem zinkt. Daar malen ze tot op de dag van vandaag voort en daardoor is de zee zout. Deze plek is de Maalstroom.

U merkt het al Maelström is doordrenkt van de verwijzingen naar de zee en de oceanen. Het begint al bij de hoesafbeelding, een kunstzinnige fotocollage van koraal en een kinkhoorn (de schelp van een in zee levende slak), maar ook in de titels van nummers als Octopus Perspective of het oriėntaals getinte Crab Squad sijpelt het zeewater door en hetzelfde geldt voor de iets minder voor de hand liggende Zargana (de Turkse benaming voor de geep, in de volksmond ook wel groengraat genoemd, en een straalvinnige vis uit de familie Belonidae) en het betoverende Nanomia (een geslacht van neteldieren uit de familie van de Agalmatidae, geregistreerd over de hele Noord-Atlantische Oceaan en goed aangepast aan het leven in diep water), terwijl de band met het dubby Abyssal Wandering dan weer enerzijds verwijst naar de abyssale vlaktes, vlakke diepere gebieden van de bodem van de oceanen, maar dat anderzijds ook een knipoog naar Abessiniė zou kunnen zijn, de voormalige benaming van wat tegenwoordig Ethiopiė is.

Azmari: "Voor dit derde deel in onze muzikale reis doken we dieper in het creatieve proces. We hebben ons letterlijk ondergedompeld in diep water tijdens een unieke tweeweekse aquatische residentie. De nummers op dit album zijn dus doordrenkt met typische onderwaterfrequenties, het geluid van wezens uit de diepzee en de schoonheid van de zeebodem. Overtuigd door deze creatieve ervaring en geleid door kapitein Frederik Segers, brachten we dit album weer naar de oppervlakte en onthullen een resoluut schaalachtig, zanderig en diep klanklandschap!".

Azmari komt Maelström live voorstellen op zaterdag 18 mei op Jam'in Jette en op 14 juli op de Gentse Feesten!

www.azmari.be | www.sdbanrecords.com

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?