Warrior - Michael Rose

Van de bescheiden vlaamse reggae roots naar het epicentrum van 's werelds vibes. Deze maand verscheen er een nieuw CDtje van de Jamaicaanse roots legende Michael Rose. Nu heeft Rose in zijn 35 jarige carriere meer platen geproduceerd dan er in een doorsnee platenkast passen, toch blijft het telkens uitkijken naar nieuw werk. Een kleine verduidelijking...

Lang hebben we niet moeten wachten op Warrior. African Roots is nog maar een goed jaar oud maar mag best al een klassieker genoemd worden, zeker nadat Canadese dubmeister Ryan Moore (aka Twilight Circus Dub Sound System) de songs onder handen nam en de wereld instuurde als African Dub. Tussendoor maakte Rose nog een plaatje bij het label Cousin (Babylon a Fight), maar hij keerde daarna terug naar Moore's M Records om in Jamaica, London en Nederland (waar Moores Twilight Circus sinds een drietal jaar neergestreken is) met een select clubje geestesgenoten nog wat straffe roots reggae op te nemen.

Het was niet altijd van dat. Michael Roses carriere begon behoorlijk indrukwekkend. Als solo arties had hij al samengewerkt met jeugdvriend Sly Dunbar en Lee "Scratch" Perry, voor hij zich '77 aansloot bij Black Uhuru, om de formatie in enkele jaren tijd het reggae pantheon binnen te loodsen. In 85 kaapten ze met Anthem (lang niet hun beste album) een grammy weg in de net opgerichte reggae categorie. Maar net op dat moment verliet Rose de groep om zich in het Jamaicaanse binnenland te wijden aan de koffieteelt. Gelukkig heeft hij dat niet al te lang volgehouden, want in de jaren 90 bouwde hij een succesvolle solocarriere uit, geen klein beetje geholpen door het onvermijdelijke reggaeduo Sly en Robbie.

Na in de loop de jaren afgedreven te zijn richting dancehall en gotbetert, ballads, heeft hij de roots draad weer opgenomen door in in 2004 de resten van Black Uhuru terug bijeen te sprokkelen en op tournee te vertrekken en tegelijkertijd zijn solowerk aan de dubtrein van Ryan Moore te koppelen. Dat laatste heeft dus nog maar eens een indrukwekkend plaatje opgeleverd, met in de crew uiteraard Sly Dunbar, hoe kan het ook anders... Voor de snelle lezers: nog even integraal te beluisteren op de bekende luisterpaal.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?