Boban I Marko Markovic Orkestar en Va Van Fahre op Kulturama

Schouwburg Leuven (kulturama 2007)Va Fan Fahre (Schouwburg Leuven)Het stond al een eindje in onze kalender te blinken, maar we vonden helaas niet de tijd om er een deftige aankondiging voor te schrijven. Vier culturele hoogdagen in Leuven onder de noemer kulturama hebben afgelopen weekend vlotjes 26.000 bezoekers aangetrokken. Tussen de 160 multidiciplinaire voorstellingen op deze 5de editie gingen wij uiteraard op zoek naar interessante wereldmuziekjes en vonden die in de vorm van het betere koperblazerswerk uit de Balkan: het Servische Boban I Marko Markovic Orkestar en nog meer Oost-Europes fanfare-geschal van eigen bodem met Va Van Fahre. Het leuvense DJ collectief La Fanfare Bizarre verzorgde de aangepaste voor-, tussen- en navulling. U krijgt van ons het verslag, een resem foto's én een splinternieuwe track op onze radio.

Va Fan Fahre (Schouwburg Leuven)Va Fan Fahre (Schouwburg Leuven)Va Fan Fahre (Schouwburg Leuven)
Va Fan Fahre (Schouwburg Leuven)Va Fan Fahre (Schouwburg Leuven)Va Fan Fahre (Schouwburg Leuven)
De ene fanfare na de andere dus in het chique kader van de Leuvense schouwburg, die trouwens verrassend vol liep die zaterdagavond. Het Balkan of trompet-minnend publiek is vrij omvangrijk onder de Leuvenaars, zo blijkt. Va Van Fahre is een blazerscollectief van eigen bodem dat zich met veel graagte te goed doet aan de Oost-Europese fanfare traditie. Onder de blazers van dienst bespeurden we enkele bekende koppen die ook bij Think of One enkele noten meeblazen.

Ze kregen niet zo gek veel tijd om de schouwburg klaar te stomen voor Markovic, maar dat hadden ze blijkbaar ook niet nodig: in een mum van tijd zat de zaal in de juiste groove. Ik was behoorlijk onder de indruk van het kunnen van deze bende: hun set was even uitgebreid en gevarieerd als hun elf-koppige bezetting. Gooi daar nog eens een tweetal visuele acts bij in de vorm van buik- en ander danswerk en je begrijpt waarom ik deze fanfare wat meer stagetime had gegund. Bewegende beelden en klank hebben we niet, maar op hun website vonden we dit niet onaardig live video fragment (Windows Media).

Boban I Marko Markovic Orkestar (Schouwburg Leuven)Boban I Marko Markovic Orkestar (Schouwburg Leuven)Boban I Marko Markovic Orkestar (Schouwburg Leuven)
Boban I Marko Markovic Orkestar (Schouwburg Leuven)Boban I Marko Markovic Orkestar (Schouwburg Leuven)Boban I Marko Markovic Orkestar (Schouwburg Leuven)
Toen ik de namen Boban en Marko Markovic op het kulturama programma las, ging er niet direct een belletje rinkelen. Later bleek dat het blazersorkest van vader en zoon Markovic voor de soundtrack zorgde van Emir Kusturica's onavolgbare film Underground, wat hen in 1995 met recht en reden op de wereldkaart zette.

Op twee percussionisten na stond het schouwburg-podium vol blinkend koper. Ondanks hun stevige reputatie gingen ze ietwat slapjes uit de startblokken, maar daar kwam gauw verandering in. De achtkoppige blazersectie toeterde vrolijker met de minuut, smaakvol overgoten met het vrij indrukwekkende trompetspel van Boban en zoon Marko Markovic (waar ik bij momenten menig jazz-noot in bespeurde). De zigeunerband had de hele Leuvense schouwburg al gauw in hun greep en zette hun gevariërde set verder. Tegen het einde greep Boban meermaals naar de microfoon om een zanglijntje te placeren en sloten in schoonheid af met twee "klassiekers" uit de Underground soundtrack: het meeslepende Mescecina en uiterst aanstekelijke Kalasnjikov. Ook hier geen klank noch bewegende beelden, maar bij wijze van toegift gooien we Mescecina op onze radio.

Daarna ging het Balkan-feestje vrolijk verder in de foyer waar de DJ's van La Fanfare Bizarre in hun plezante collectie schijfjes graafden. Fijn te zien dat het jonge volkje niet vies is van muziekjes uit de vier windstreken. Het einde van het feestje hebben niet meer meegemaakt... maar u misschien wel?

Met dank aan drieduizend.be en leuvenwinkelstad.be die aspirant concert-fotografen genegen zijn. Mercie mannen! Op de foto pagina van leuvenwinkelstad.be verschijnen binnenkort meer kiekjes van de avond van de hand van uw trouwe frontstage reporter.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Heerlijk concert, volgende keer ga ik wel de stekker van versterker uittrekken denk ik, met al die blazers was dat wat onnodig…
Koekjesvreter | 21 februari 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?