Gaudi and Nusrat Fateh Ali Khan - Dub Qawwali

Misschien wat logisch gezien de klimatologische omstandigheden, maar de UK is niet echt een grote producent van exotische muziekjes. Waar ze wel in uitblinken, is het compileren, remixen en producen van 's werelds muzikaal erfgoed. BBC presentator Charlie Gillett brengt regelmatig zijn persoonlijke selectie uit, de meest recente daarvan Sound of the World 2007. Gilles Peterson, van BBC Radio 1 faam, gaf onlangs de salsacollectie van Fania Records een draai in de Fania DJ Series. En ook een paar welbekende wereldmuzieklabels, zoals RealWorld en Luaka Bop, zijn het gevolg van de creativiteit van onze muzikale overburen.

Geen wonder dus, dat een project als Dub Qawwali ontspruit in het brein van een hippe Londonse producer. De rastafari's en de soefisten hebben spiritueel wellicht niet veel gemeen, maar Gaudi weet hun muziek naadloos aaneen te smeden.

Met zijn tradionele Qawwali zette Nusratt Fateh Ali Kahn zijn thuisland Pakistan op de muzikale wereldkaart, met wereldhits als Haq Ali Ali en Mustt Mustt (ooit geremixt door Massive Attack). Daarnaast had hij heel wat nevenprojecten, ondermeer met Peter Gabriel. Ook aan een aantal filmsoundtracks werkte hij mee, waaronder Dead Man Walking, Bandit Queen en Natural Born Killers. Ali Kahn overleed tien jaar geleden, en ter ere daarvan is Gaudi gaan graven in opnames van sessies uit de jaren '60 en '70, heeft ze opgepoetst en verweven met electronische reggae- en dub. Al zijn ze 40 jaar oud, de vocals klinken helder en warm en passen perfect in de moderne sound. Een muzikaal meesterwerkje, en een heerlijke chill-out plaat.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?