AfroReggae - Favela Uprising

Op het eerste zicht heeft AfroReggae niet veel met afro noch met reggae te maken. De groep komt immers uit de ruige achterbuurten van Rio De Janeiro (die sinds het geweldige (en gewelddadige) Cidade de Deus op menig netvlies gebrand zijn) en speelt een mix samba, hiphop, brazilectro, funk en uiteraard reggae. Maar verder hoor je ons niet klagen over Favela Uprising. Het dertienkoppige gezelschap heeft wat een turbulente geschiedenis, maar is uitgegroeid tot een gerenommeerd instituut, dat voorprogramma's verzorgt voor Caetano Veloso en de Rolling Stones, en kind aan huis is in de Londonse Barbican. En dat is niet zomaar want ook Favela Uprising staat bol van energieke, rauwe en onversneden sounds uit de favela.

Grupo Cultural Afro Reggae is één van die onversaagde initiatieven die probeert wat alternatieven te bieden aan jongeren in de drug- en geweldcultuur van de favela's. En met succes. Het gelijknamige huisorkest ontstond in 1995, onder leiding van ex-drugdealer en zanger Anderson Sa. Na een aantal jaar lokale gigs in Rio en heel wat sleutelen aan de bezetting en de sound brachten ze in 1998 hun eerste CD uit, Nova Cara. De internationale doorbraak was niet voor meteen, maar dankzij een ijzersterke live reputatie en de steun van peetvaders Caetan Veloso en Gilberto Gil, veroverden ze uiteindelijk de wereld, met als hoogtepunt de opening van de Rolling Stones op Copacabana Beach in 2006 en een memorabel optreden in de Barbican in maart vorig jaar.

Bob Marley's sample (we don't need no more trouble) zet meteen de toon in het openingsnummer Nenhum Motivo Explica A Guerra, maar al snel gaat de song over in pompende hiphop, met guest vocals van rappers Ty en Estelle. Meer hiphop en funk in Coisa de Negao en Benedito (met een gastrolletje voor Manu Chao!). Energieke reggae in Quero Só Você and Haiti (van Caetano Veloso). En ook afsluiten doen ze in stijl, met Aguas De Moloch dat je met een stevige rockrif nog eens van je sokken blaast.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?