DJ Dolores - 1 Real

1 realEn inderdaad, DJ Dolores stak al even bovenaan in mijn iPod. Dat heeft meer te maken met drukke amuzikale bezigheden dan met de kwaliteit van het plaatje. Of het moet zijn dat het vooruitzicht me tegenstak om het schijfje af te staan aan de tropicalidad.be-platenspeler en in te wisselen voor een nieuwe release uit de stapel recente aanwinsten. Want de Braziliaanse DJ weet op plaat zeker even aangenaam uit de hoek te komen als op de planken. In het kielzog van pieters live verslag en beeldmateriaal sturen we dus ook een review van 1 Real de wereld in.

De Braziliaanse clubscene heeft veel te bieden. Het land herbergt niet enkel een aanzienlijke hoeveelheid dansgrage inwoners en dat is natuurlijk bevorderlijk voor de ontwikkeling van aanstekelijke muziekjes. Maar het muzikale erfgoed van samba, bossa, capoeira en andere afro-braziliaanse ritmes leent zich ook bijzonder goed voor kruisbestuiving met moderne, electronische clubbeats. Grote westerse DJs zoals Gilles Peterson maken daar dankbaar gebruik van voor hun eigen compilaties, en ook als genre heeft de Brazilian Beats zijn vaste stek in menig hippe westerse club.

Ook in Brazilië heeft er zich een uitgebreid en dynamisch club circuit ontwikkeld, voornamelijk rond de stad Recife in het noordoosten. Al sinds het eind van de jaren '80 is DJ Dolores daarin een vaste waarde. Naast zijn vaste clubsessies draaide hij mee als DJ, producer en composer in tal van films, theater en dansproducties. Met zijn live-project Orchestra Santa Massa maakte hij de oversteek naar Europa, wat hem prompt in de prijzen deed vallen bij de BBC World Music Awards van 2004. Een jaar later verzamelde hij een nieuwe schare muzikanten voor zijn project Aparelhagem (Braziliaans slang voor soundsystem) en sinds enkele dagen ligt het vervolg daarop, 1 Real in de rekken.

Ondanks de electro-club wortels van de maestro hoef je je niet aan vette beats te verwachten. 1 Real is een fris en veelzijdig plaatje. Qua aanpak sterk gelijkend op Shantels Bucovina project, kneedt de DJ een brede waaier traditionele ingredienten subtiel tot frisse eigentijdse versies. De lome baslijnen geven veel van de arrangementen een hoog dub-gevoel (Saudade, Mutant Child, the Mind Inspector), andere zijn een pak sneller en opzwepender. Daarnaast een paar frivoliteiten, zoals Flying horse, dat wel getransplanteerde surf rock lijkt. In Shakespeare krijgen we een uitje naar de Parijse bistro's, en een aantal viool-arrangementen doen zelfs Oost-Europees aan. Dat laatste weet ik eerst aan een overdosis Balkan bij mezelf. Maar het feit dat Dolores Taraf De Haïdouks ooit nog remixte voor Crammed, en een grote fan van Balkanmuziek blijkt te zijn, zou daar ook wel voor iets kunnen tussen zitten.

Zo goedkoop als de titel laat uitschijnen zal je het album wellicht niet in de winkelrekken vinden, maar ook voor meer is het album is zijn prijs dik waard. Voorproefjes op de site van calabashmusic.com, en in de uitgebreide special van Radio 1's Exit Plus!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?