Nortec Collective - Tijuana Sound System

Nortec Sound SystemUw vliegende reporter zit op dit ogenblik ergens in het hinterland van Chicago. Niet meteen het mekka der tropicalia, en mijn wereldmuziek-gen kijkt dan ook reikhalzend uit naar de stop in Venezuela volgende week, waar er qua tropische klanken meer te beleven valt. Maar zover hoef je het niet te zoeken. Een beetje verder naar het oosten, in New York, weet men met fusion wel raad, en veel van die excellente releases geraken ook tot bij ons in de winkelrekken. Een tweede optie is het zuidelijk te gaan zoeken. Over de muziek van mijn huidige zuiderburen zijn we ook wel te spreken, en na even snuisteren in de karige wereldmuziekafdeling van de lokale fnac, kan ik nog een favoriet aan mijn lijstje toevoegen. Het Nortec Collective zet Tijuana op mijn muzikale wereldkaart, met een eigentijdse electro/techno versie van de traditionele norteño.

Eigenlijk was het Manu Chao die Tijuana onsterfelijk maakte in wereldmuziekland, met zijn tequila, sex y marihuana uit Welcome to Tijuana. Maar vergeet de goedkope bordelen, drugshandel en illegale migratie. Tijuana is evengoed een broeinest van graphics, film, fashion, en uiteraard muziek. Vergeet de norteńo en ranchera, gebracht door besnorde zorro-achtige figuren onder stoffige sombreros waar je de ring van Leuven om kan leggen. Of toch niet helemaal, maar zet een stel hippe producers achter de accordeon, de contrabas, de tuba en de vihuela. De heren van dienst zijn Ramon Bostich Amezcua en Pepe Fussible Mogt, en ze zijn het gezicht van Nortec Collective, een nogal variabele groep kunstenaars die gewapend met synthesizers and Macbooks de norteño te lijf gaan en er een synthetisch onderstel onder monteren.

Bostich en Fussible zijn al een twintigtal jaren actief in de ambient en electronic scene van Tijuana, maar pas in 2002 braken ze in de VS door met Tijuana Sessions Vol 1. Drie jaar geleden deden ze dat over met Tijuana Sessions Vol 3 (ik heb me dood gezocht achter nummer 2) dat twee keer genomineerd werd voor de Latin Grammy Awards in 2006 en waarmee ze sindsdien de betere nachtclubs van de VS en Europa verwarmen. Vorige maand kwam tenslotte Tijuana Sound Machine uit, langverwachte opvolger en meer aanstekelijke tequila beats. Het nieuwe album kan je volledig beluisteren op de Myspace pagina, en ook op die van Nortec zelf krijg je heel wat oud en nieuw luistermateriaal voorgeschoteld. Op onze eigen videospeler kan je nog even genieten van Tijuana Sessions Vol. 3, met Tijuana Bass, dat aanleunt bij de stijl van hun landgenoot Instituto Mejicano del Sonido, en het lichtvoetige maar aanstekelijkeTijuana Makes Me Happy.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?