3MA: Rajery, Ballaké Sissoko & Driss El Maloumi

3MA: Rajery, Ballaké Sissoko & Driss El Maloumi3MA brengt de muzikale tradities van Oost-, West- en Noord-Afrika samen. Zowel Rajery (valiha-speler uit Madagascar, Ballaké Sissoko (kora-speler uit Mali) als Driss El Maloumi (oud-speler uit Marokko) zijn autoriteiten op hun eigen snaar­instrument en gingen samen op zoek naar hun muzikale grootste gemene deler. Het toeval wil dat de drie landen met "MA" beginnen, dus een groepsnaam was snel gevonden.

De goedlachse Rajery wist ons begin dit jaar in de Molière moeiteloos te overtuigen van zijn talent. Ballaké Sissoko en Driss El Maloumi deden bij ons minder belletjes rinkelen al lijken beide heren bij nader onderzoek hun sporen in het wereld­muziek-landschap verdiend te hebben. 3MA is een ingetogen plaat die misschien niet iedereen direct zal aanspreken. Nochtans heeft de plaat voor de aandachtige luisteraar heel wat te bieden. Op veel nummers wedijveren Rajery's valiha en Sissoko's kora beiden om de hoofdnoot, terwijl de diepe klank van Maloumi's oud het geheel in balans houdt. De up-tempo titeltrack 3MA is daar een uitgelezen voorbeeld van — en gelijk ook één van mijn favorieten op 3MA. Niet dat Maloumi voortdurend in de schaduw van zijn collega's staat want op Rania doet hij het solo en dat gaat 'm bijzonder goed af. In Kouroukanfouga gaat Maloumi eveneens met de hoofdrol lopen, al loopt het daar wat mij betreft wat mank. 3MA is zo'n plaat die beter en beter wordt naarmate je er meer naar luistert, al moet ik toch bekennen dat het vrolijke getokkel van Rajery mij toch het snelst overtuigt.

Een 3MA-voorsmaakje vonden we in de vorm van dit concert-fragment van op de Music Meeting in Nijmegen — meer op NPS Output.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?