Yerba Buena - Follow Me

Yerba Buena - Follow MeEen vraag voor de betere wereldmuziek-kwis: wat hebben Carlinhos Brown, Celia Cruz, Gogol Bordello, Orishas en George Dubya Bush met elkaar gemeen? Goed, zonder spieken in het boekje had ik ze er ook niet zo direct uitgehaald: de New Yorkse Red Hot + Riot lead producer Andres Levin kreeg ze allemaal de studio in voor zijn explosieve latin-fusion project Yerba Buena. (Hoewel, of de laatste daadwerkelijk in de studio zat durf ik te betwijfelen). Zelf zagen we de bende voor­bij­komen op Sfinks en Afro-latino (voornamelijk de frontladies dan toch). Follow Me is een bloemlezing van hun eerste twee albums, President Alien en Island Life, gereleased voor de Europese markt en met enige vertraging op de tropicalidad.be platenspeler beland, die op dit moment wat ondergesneeuwd is door foto's en perspasjes.

Red Hot + Riot, het tribute album aan Fela Kuti is zowat de standaardplaat voor elke afrobeat liefhebber. Dat heeft niet alleen te maken met de schare uitgelezen artiesten dat langskwam (van Femi Kuti tot Cheikh Lô en Baaba Maal) maar evenzeer met het genie achter de mengtafel, New Yorkse producer Andres Levin. Voor zijn eigen muzikaal project, Yerba Buena, reikt zijn ambitie nog een pak verder, niet enkel de productie maar ook de opnames, programmatie, mixing een heel reeks instrumenten neemt hij voor zijn rekening (gitaar, bas, keyboars, blazers, backing vocals). Misschien was dat toch wat ambitieus. Net zoals de kwaliteit van de concerten wel eens wat durft te schommelen, komt Follow Me net wat tekort om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen.

Yerba Buena (Afro-Latina festival 2007)Desondanks is het best een aanstekelijk en vooral gevarieerd plaatje. De ondertoon is salsa, maar daar wordt al naargelang de ingeving van het moment, een stevige draai aan gegeven. Een zwaar bewerkte hiphop versie van de son-klassieker Guajira, cumbia in Burrito, hiphop in La Candela, flamenco en gypsy in Bellydancer, een intrigerende mix van latin, afrobeat en hiphop in Wassamatter Baby? en tenslotte nog meer flamenco in Corazon Bandolero. Ook reggaeton-afficionados komen aan hun trekken (Sugardaddy), Levin trekt alle registers open, en als afsluiter krijgen we nog een live-versie van de onvermijdelijke Fela Kuti hit Gentleman (ook op Red Hot + Riot te vinden).

De CD heeft best zijn hoogtepunten, zoals de Wassamatter Baby?, Bellydancer (featuring de snor en hopelijk niet teveel andere lichaamsdelen van Eugene Hütz) en zeker Bilingual Girl met vocals van Joe Bataan. Een aanstekelijk, zomers plaatje maar niet het grensverleggende werk dat Levin in andere projecten liet zien.

Bijna alle tracks te beluisteren op hun eigen website.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?