Baaba Maal - Television

Baaba Maal - TelevisionVorig jaar vroegen we ons nog af of Baaba Maal hoegenaamd nog met een studio-album op de proppen zou komen. Het ongemeen straffe Missing You (mi yeewnii) was inmiddels 7 jaar oud, en Baaba Maal leek meer tijd te besteden aan zijn talrijke nevenprojecten in Senegal. Weinig liet uitschijnen dat hij toen wellicht al terug in de Palm Studios zat aan de Londonse Kensington Park Road. Sinds 1 juni ligt het resultaat daarvan in de winkelrekken. Television is weerom een knap staaltje van de grenzeloze worldbeat die we van Baaba Maal gewoon zijn. Maar toch kan de plaat niet tippen aan zijn voorgangers. Het vocale werk wordt wat al te dikwijls overgelaten aan Sabina "Brazilian Girls" Sciubba. En ook de typische minimalistische gitaarmelodieën zijn net iets teveel verwesterd door Barry Reynolds, Maal's nieuwe producer. Die maakte van Television een vlot en tijdloos plaatje, maar naar mijn smaak bevat het nét wat te weinig weerhaakjes om evenveel te beklijven als Missing You of Firin in Fouta.Inhoudelijk komt Baaba Maal altijd wel sterk uit de hoek. Television bevat weer uitgebreide reflecties op thema's als wereldpolitiek en de invloed op Afrika, ethnische conflicten, de positie van de vrouw en de integratie van culturen. De titelsong verwijst naar dat mannetje van de TV, die onvermijdelijke en universele aanwezige die in elke huiskamer zijn waarheden verkondigt. De dualiteit van nieuwe technologie, die culturen beïnvloed en besmet, maar ook vooruitgang en educatie kan aanmoedigen, wordt op een fijnzinnige manier geëvoceerd.

Ook muzikaal valt er bij een grootmeester als Baaba Maal altijd wat te rapen. Muzikaal ligt de samenwerking met de electronische dans­formatie Brazilian Girls immers niet voor de hand. Maar keyboardspeler Didi Gutman voegt aan de songs subtiele gelaagde soundscapes toe, terwijl Sabina Sciubba zingt in het Engels, Frans en Italiaans. Die dame heeft een niet onaardige stem die bij tijden mooi contrasteert met Baaba Maal (Miracle, Tindo Quando). Maar aan een van de grootste vocalisten van Afrika kan ze niet tippen, en het is daarom spijtig dat Baaba Maal niet meer uit de verf komt.

Het typeert Baaba Maal dat hij moeiteloos westerse invloeden in zijn muziek integreert, zonder te veel de authenticiteit te compromiteren. Maar Television is wel erg op de westerse markt gericht. Barry Reynolds' gitaarwerk bevat lang niet de complexiteit van vorige albums, het akoestische Missing You in het bijzonder. En dat is spijtig, al was het maar omdat het mijlenver staat van de invloeden van de blinde zanger/gitarist Mansour Seck, Baaba Maals goede vriend, collaborator en inspiratiebron.

In bijlage de erg knappe video van het titelnummer, alsook een recent optreden in de Londonse Shepherd's Bush Empire, waar niemand minder dan U2 een cameootje komt geven. Meer luisterplezier op Baaba's website.

Update: momenteel kun je het album integraal beluisteren op de luisterpaal van 3voor12.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?