Rodrigo y Gabriela - 11:11

Rodrigo y Gabriela - 11:11Een paar jaar geleden waren ze nog buskers in de straten van Dublin, dit jaar stonden ze op het hoofdpodium van Werchter. Voor het Mexicaanse gitaarduo Rodrigo y Gabriela is het allemaal best snel gegaan. Hun eponymisch debuutalbum stootte de Arctic Monkeys van de eerste plaats in de Ierse charts, en de opvolger 11:11 belooft het in de lijstjes niet veel slechter te doen.

De explosieve akoestische gitaarsound spreekt dan ook meteen aan. Hun roots in de Mexicaanse metal group Tierra Acida zorgen voor een stevige ritmisch onderstel, waarover Rodrigo vingervlugge rifs en solos drapeert. Het geheel heeft nog het meest weg van Flamenco op steroiden, al willen ze dat zelf niet gezegd hebben. Een aantal gastmuzikanten, waaronder een geweldige solo van Alex Skolnick (Testament) op Atman en minimalistische piano van ene Edgardo Pineda Sanchez op de afsluiter 11:11, zorgen voor een paar spaarzame maar welgekome variaties op het thema. Nog maar eens een pareltje dat live zeker nog een pak beter klinkt.De 11 nummers die de plaat zijn titel bezorgen zijn opgedragen aan 11 muzikale voorbeelden van het duo. Hun landgenoot Santana bijt de spits af in Hanuman. We vinden nog een paar iconen uit het rock- en metal-wereldje, zoals Jimi Hendrix en Dimebag Darrell (Pantera). Verder geven namen als Le Trio Joubran, Michel Camilo, Strunz and Farah, en Astor Piazzolla een interessante blik in de veelzijdige muzikale interesse van het tweetal.

Wie snel is krijgt bij de CD nog een DVD met een uurtje bonusmateriaal. Daarin vind je onder meer een aantal live-tracks, een interview en een gedetailleerde tutorial die je de rifs van Buster Voodoo aanleert. Leuk, vooral voor de gepassioneerde gitaarliefhebber. Wie meer vuurwerk wil zien kan terecht op hun webpagina en de velerlei filmpjes. Bekijk zeker de live versie van Orion uit hun optreden in Chicago vorige week, waar Robert Trujillo, de basgitarist van Metallica, de cover van diezelfde groep wat extra power kwam geven. In bijlage, samen met een live-versie van de openingsong Hanuman.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?