Staff Benda Bilili @ Zuiderpershuis

ZuiderpershuisStaff Benda Bilili (Zuiderpershuis)De laatste maanden gaat het de door Vincent Kenis ontdekte "handicapés" uit Kinshasa voor de wind. In Denemarken gingen Staff Benda Bilili met de WOMEX Artist Award for World Music lopen en het Crammed Discs label, waarop hun debuut Très très fort ver­scheen ging met de titel Top Label Award aan de haal. Het verhaal van deze polio­slachtoffers die zich voortbewegen in uitgebouwde driewielers leest als een roman en geeft — gewild of ongewild — toch een extra dimensie aan de sound van deze illustere straat­muzikanten. Op plaat bleken ze over een aanstekelijke schwung te beschikken en hoewel we naar alle waar­schijn­lijk­heid tijdens een live act de brullende kikkers van de Kinshasa Zoo op de achtergrond moesten missen, waren we bijzonder benieuwd hoe Staff Benda Bilili het er afgelopen vrijdag op het podium van het Antwerpse Zuiderpershuis van af ging brengen.

Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)
Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)
Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)
Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)
Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)Staff Benda Bilili (Zuiderpershuis)
Hun "gepimpte" drie­wielers hadden ze thuis gelaten en zodoende rolden de leden van Staff Benda Bilili in een stel westerse rolstoelen het podium op. Om praktische redenen werd er aan­ge­kondigd dat er dit keer geen pauze was ingepland en daar waren we aller­minst rouwig om. In hun bezetting zetelden ook drie "anders-invaliden", die het leeuwendeel van de instrumen­tatie op zich namen, waaronder een eigen­handing in elkaar gebricoleerd drumstel en de satongé, dat uit niet veel meer dan een leeg melk­poeder­blik en een stuk ijzerdraad bestaat. Dat laatste instrument is een creatie van Roger (een door de band geadopteerde straatjongen) en zorgt voor de originele en bijzonder herkenbare Staff Benda Bilili sound.

In hun set herkenden we uiteraard veel werk uit Très très fort en dat brachten ze met een joi de vivre waar de gemiddelde westerse mens en zelfs menig andere Afrikaanse band jaloers op zou zijn. Ondanks hun schijnbaar statische toestand swingden deze door­gewinterde straat­muzikanten behoorlijk de pan uit, met de zelf­verzekerd­heid van een band met járen podium­ervaring. Hun dansbare up-tempo nummers die bol stonden van funk en traditionele Congolese rumba — waar Je t'aime een prachtig voorbeeld van is — werden netjes af­ge­wis­seld met hun melodieuze, tragere songs: een uitgebalanceerde en hart­ver­warmende set, die het gros van het Zuiderpershuis publiek moeiteloos inpakte. Très très sympa.

Wie afgelopen vrijdag door levensbedreigende redenen verhinderd was om naar het Zuiderpershuis af te zakken kan op 11 december gelukkig herkansen en Staff Benda Bilili in de Botanique nog aan het werk zien.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Beste,
Uit je verslag blijkt weeral eens dat de foto’s (die overigens schitterend zijn) voor jou belangrijker zijn tijdens concerten dan de muziek. Ik zie je regelmatig bezig en ik heb nog nooit eerder iemand gezien die zo fanatiek gedurende een ganse set met zijn fototoestel in de weer is. Kan je dit niet beperken tot bijvoorbeeld enkel het eerste kwartier van een concert? Het geflits is namelijk irritant voor de muziekliefhebbers op de eerste rijen die gekomen zijn om de muziek aandachtig te beluisteren of erin op te gaan. En de kwaliteit van je verslaggeving zal er inhoudelijk zeker op verbeteren!
D Speelmans | 30 november 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Sorry, niet het geflits (dat is er niet), maar het op en af lopen voor het publiek is zeer vervelend voor de aandachtige toeschouwer !
D Speelmans | 30 november 2009
ik vraag me altijd af wie nu eigenlijk die pieter is die er in slaagt om zo onopvallend te werk te gaan en foto’s te maken die ver uitstijgen boven de gemiddelde concertfoto. zo zie je maar. schitterend concert gewoon! de grote ego’s a la Wemba , Werrason en Olomidé kunnen nog wat leren van deze heren, een lesje in bescheidenheid en evengoed geweldige muziek. idd trés trés fort et trés courageux.
greet M | 30 november 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
fijn te horen dat je de concertfoto’s schitterend vindt, beste d. speelmans. mijn excuses als ik u, ondanks mijn pogingen om zo onzichtbaar mogelijk te zijn, heb gestoord tijdens het concert. zo te horen werpen die pogingen bij andere mensen wél zijn vruchten af (bedankt voor het melden, greet).

mijn gedrevenheid als concertfotograaf is een gevolg van mijn interesse in de muziek en het lijkt mij dan ook uit de lucht gegrepen dat dit inhoudelijk afbreuk zou doen aan mijn concertverslag. desondanks kijk ik vol verwachting uit naar jouw inhoudelijke aanvullingen!
pieter | 1 december 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Wees blij dat er iemand foto’s en verslagen maakt van wereldmuziekconcerten. Deze foto’s zijn trouwens van uitstekende kwaliteit. Ik kan me totaal niet voorstellen dat het “heen en weer” lopen zo storend zou kunnen zijn. Bedankt Pieter voor alle mooie verslagen (die altijd de kern raken van wat er te beleven viel). @ D speelmans: graag enkel terechte kritiek, dat zorgt ervoor dat Pieter nog beter zal worden… als dat nog mogelijk is.
kristof (website) | 1 december 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
ik bedoel het volgende :

Je moet een supermens zijn om zo geconcentreerd een gans concert foto’s te maken en gelijktijdig met volle overgave naar de muziek te luisteren.

Als ik op het volgende concert 1324 foto’s maak zijn er minstens 10 uitstekende bij, dat verzeker ik je !

Inderdaad, de foto’s zijn uitstekend !

Het heen en weer geloop zal de gemiddelde toeschouwer niet storen, die gewoon voor de ambiance komt.
Maar ik verzeker je dat iemand die 5 minuten pal voor je neus, in halfgebukte tostand 55 foto’s maakt en alle resultaten nogmaals dient te bekijken, echt wel storend is voor iemand die voor de muziek komt.

Maar goed dat tropicalidad niet kiest voor de stille ingetogen concerten die meestal zittend zijn; dan zou het pas echt vervelend zijn !

Ik ga voorstellen dat het Zuiderpershuis en andere zalen het fotograferen beperkt tot 10 minuten in het begin, zoals nu reeds een aantal muzikanten eisen !
D Speelmans | 1 december 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Nog een laatste berichtje.

Het volgende concert zal ik mij bij je kenbaar maken en wil ik je best een stevige pint betalen om vervolgens over dit item van gedachte te wisselen.

Het is goed dat er aandacht besteed wordt aan wereldmuziek, voor de gewone pers is dit een onbestaande muzieksoort !
D Speelmans | 1 december 2009
@d speelmans
Ik vind uw reacties best wel grof.
In uw eerste reactie verwijt u Pieter geen echte muziekliefhebber te zijn met inhoudsloze verslagen. In de daaropvolgende reactie gaat u nog verder en lees ik tussen de regels door dat zijn fotografie berust op lucky shots. Ik vind dit straf zo een uitspraken te doen over iemand die u niet kent. Daarnaast vind ik het kleinzerig en een vorm van muggenzifterij om voor te stellen het fotograferen te beperken.
Trouwens voor degenen die er spijtig genoeg niet bij kunnen zijn, zijn deze foto’s sfeerbeelden die het verslag net een meerwaarde geven..
bedankt tropicalidad !!
Sofie | 1 december 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
arme Pieter! Dan doe je nog eens gratis en voor niks je best voor de Mens ;-)
Gunter (website) | 14 mei 2010
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?