Aka Moon & Baba Sissoko - Culture Griot

Aka Moon, Baba Sissoko & Black Machine - Culture GriotHet Belgische jazz collectief Aka Moon is van zo goed als alle wereld­markten thuis en kijkt niet op een experimentje meer of minder. Hun naam hebben ze trouwens van de Aka pygmeeën uit de Centraal-Afrikaanse republiek. Naast Afrikaanse invloeden en gast­muzikanten werkten de Aka heren ook samen met Indische muzikanten, een Europees kamerorkest en flamenco-gitaristen om er slechts enkele op te noemen. Met hun jongste release Culture Griot gaat Aka Moon de mosterd opnieuw uit Afrika halen, uit Mali om precies te zijn. Ze kregen de hulp van Baba Sissoko en een groep van zeven griots onder de naam Black Machine.

Multi-instrumentalist en percussionist Baba Sissoko werkte al samen met de groten der aarde (waaronder Youssou N'Dour, Habib Koité en de Buena Vista Social Club) en kennen we nog van de memorabele jam-sessie met Obatala in de ABBox. Eerder dit jaar stond Aka Moon in deze bezetting in de KVS (Brussel) en de rij video-fragmenten die we daarvan konden opdiepen geven een mooi beeld van de synergie en (bij momenten) magie van deze samenwerking. Culture Griot voelt dan ook meer aan als een Afrikaanse plaat dan een jazz plaat, wat niet weg­neemt dat er ook in de studio aardig wat ruimte werd gereserveerd voor jazzy intermezzo's en dito improvisaties. Voer voor de ruimdenkende wereld­muziek­liefhebbers dus. Mijn favorieten? Het meeslepende Aka Guilia (Dédié à la fille de Baba, Guilia) en de opzwepende groove van Aka Folo Folo (Auparavant) konden mij het meest bekoren. Voor een test-drive van Culture Griot kun je terecht op akamoon.com.

Tenslotte nog dit: op 23 december staat Aka Moon samen met Baba Sissoko en Black Machine opnieuw op Belgische planken, deze keer in de Brusselse Jazzstation.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?