Gogol Bordello - Trans-Continental Hustle

Gogol Bordello - Trans-Continental HustleWat het ook moge zijn dat die andersglobalistische punkpioniers naar Brazilië doet afdrijven, hun muziek lijkt het alleszins geen kwaad te doen. De flarden Spaans en Portugees maken de teksten van Gogol Bordello er niet duidelijker op, maar het taaltje waarmee Eugene Hütz de basisbeginselen van zijn levensfilosofie de wereld instuurt, was voor zijn verhuis naar São Paolo al bizar en lichtjes chaotisch. De muziek van Trans-Continental Hustle krijgt hier en daar een touch samba aangemeten, maar verder is het vooral genieten van een verse lading van de inmiddels welgekende gypsy-punk, vakkundig af-geproduced door Rick Rubin.In het verleden durfde Hütz het podium nog wel eens in te wisselen voor de filmset. Hij speelde de hoofdrol in Madonna's Filth en Wisdom (die uw blogger ondanks de hoon van zowat de voltallige filmpers nog best wel wist te smaken), en had ook een rol in het kleinnood Everything is Illuminated aan de zijde van Elijah Wood. Maar de laatste jaren staat Gogol Bordello stevig onder stoom. Vorig jaar blikten ze Live from Axis Mundi in, en vanaf maandag ligt Trans-Continental Hustle in de winkelrekken.

Buiten de eerder genoemde uitbreiding van Hütz' vocabularium en een samba-fluitje in In the Meantime in Pernambuco, stapt het plaatje mooi in de sporen van zijn voorgangers. Rebelse songs geworteld in een rusteloos gypsy-ziel (Rebellious Love, Immigraniada (We Comin' Rougher), When Universes Collide) en geschraagd op hun gepatenteerde sound van viool en accordeon in mineur met punkrock. De rustige songs zoals Sun Is On My Side gaan zijn stem iets minder af, maar met alle registers open klinkt de groep nog steeds even vitaal, origineel en onstuitbaar. Volledig te beluisteren op de VPRO luisterpaal.

Ah, en voor de lezer met oog voor detail: waarom de Sepultura sticker op Hütz' gitaar zo nodig gephotoshopt moest worden tot sapusepus is me een raadsel!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?