Antwerp Gipsy-Ska Orkestra - I Lumia Mo Kher

Antwerp Gipsy-Ska Orkestra - I Lumia Mo KherWie de passage van Jan Leyers in het Roma-ghetto van Krakau gezien heeft (De Weg Naar Het Avondland, aflevering 10, CANVAS/VPRO), weet dat de Roma-zigeuners ons landje wel kunnen smaken. Het zou ons alvast niets verbazen moest de muzikale reputatie van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra daar voor iets tussen­zitten. De Antwerpse feestfanfare levert met I Lumia Mo Kher ("de wereld is mijn huis", red.) de opvolger voor hun alweer uit 2007 daterende debuut Tuttilegal af, maar dit kleine meester­werkje doet die eersteling eigenlijk meteen vergeten of op zijn minst catalogeren als een beginner­experiment. Antwerp Gipsy-Ska Orkestra is op I Lumia Mo Kher duidelijk volwassen geworden en dat wij niet de enige zijn die die mening zijn toegedaan mag blijken uit het feit dat de band genoeg respect kan afdwingen in Roma-middens om zigeuner­veteranen als Kocani Orkestar of Marko Markovic moeiteloos voor een samenwerking te kunnen strikken.

Frontman Gregor Engelen drukt zich afwisselend uit in het Engels (No Disco Boy, een reactie op Shantel's Disko Boy), Frans (A La Truko, een samenwerking met MC Sebo en een knipoog naar het werk van Gipsy.cz) en Antwaarps (Te Laat), maar wij horen hem nog het liefst bezig in het Romani (op zich al geen evidentie om je dat als niet-Roma meester te maken). Met hun mix van zigeunermuziek, ska en reggae, vormt Antwerp Gipsy-Ska Orkestra nog steeds een beetje een unicum in de Balkanscene, al moeten we echte fans wellicht niet vertellen dat het genre razendsnel blijft evolueren. Zo innovatief als enkele jaren geleden is de sound van Antwerp Gipsy-Ska Orkestra dus al lang niet meer, maar hun recept werkt wel. Alleen al het feit dat wij dit schijfje onmiddellijk tweemaal na elkaar draaiden, mag boekdelen spreken. Letterlijk grensoverschrijdend Belgisch topwerk!

Voorproeven van I Lumia Mo Kher kan met dit stukje video, maar we raden ten stelligste aan om deze heren ook live te proeven en dat kan op hun release-party op 9 april in de Handelsbeurs (Gent) en op 20 mei in La ferme du Biereau (Louvain-La-Neuve). Wij hebben ons frontstage plaatsje alvast geserveerd.


www.gipsyska.com | www.excelsior-recordings.com | www.v2benelux.com | www.shakinweld.be

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?