Alpha Blondy - Vision

Alpha Blondy - VisionDrie jaar na het uitstekende Jah Victory is Alpha Blondy terug met Vision. Tijdens de opnames van dit album zat het er in zijn thuisland Ivoorkust nog bovenarms op tussen Alassane Ouattara en Laurent Gbagbo, beide hengelend naar de post van president. Het zal dan ook niet verbazen dat Alpha in de liner notes zijn landgenoten de volgende boodschap meegaf: "A mes soeurs et frères de Côte d'Ivoire et à la famille politique Ivoirienne, toutes tendances confondues, abolissons ensemble le concept d'Ivoirité, concept dangereux pour notre unité. Vive les U.S.A. (United States of Africa)!" en dat er in de tracklist enkele serieuze oorvijgen worden uitgedeeld.

Le Cha-cha-cha Du CFA viseert de Afrikaanse marionetten in dienst van het westen en met Ma Tête rekent Alpha dan weer af met opportu­nis­ten die hem graag opvoeren als het hen past om hem daarna even snel weer opzij te schuiven. Muzikaal gezien is Vision reggae grand cru en dat zal zeker deels de verdienste zijn van een aantal aanwezige gastmuzikanten; maken hun opwachting: Ismaël Lo op harmonica, Clinton Rufus (The Gladiators) op gitaar en Dennis Bovell die zowaar enkele backing vocals voor zijn rekening nam en als mix engineer fungeerde. Helaas gaat Alpha ook enkele keren uit de bocht; zo is er het van meligheid overlopende Stewball (een cover van een oude folksong over een racepaard die ooit nog werd opgenomen door onder andere Woody Guthrie en Steeleye Span) en ook van de HIV hymne Vuvuzela, met de diepgaande tekst: "Protège ton vuvuzela avant de faire waka waka!", werden wij niet echt warm. Alles bij elkaar is dit twintigste album van de Ivoriaanse reggaekoning toch net iets te middelmatig om te overtuigen. Oordeel gerust zelf met de voorproefjes op starzik.com.

Wie Alpha Blondy live wil meemaken — en uit ervaring weten we dat zijn shows behoorlijk memorabel zijn — kan dat op Sfinks Mixed (30 juli, Boechout) en Leffingeleuren (18 september, Leffinge).


www.alphablondy.info | www.wagram.fr

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?