Sfinks festival 2007 - zondag

Sfinks 2007Festival-verslagen lijken tegenwoordig meer en meer op weerberichten. Maar het moet gezegd — en daarmee maken we er ons zelf schuldig aan — Sfinks heeft niet echt een track-record wat betreft goed gezinde weergoden. Zaterdag hielden we het vrij droog met enkele straffe zonnestralen, maar zondag lag het terrein er behoorlijk drassig bij waardoor agrarisch schoeisel of het schoeisel der hobbits aangewezen was — enkele sfeerbeelden. Gelukkig is er pakken meer ellende nodig om te kunnen opwegen tegen vier dagen exotische gezelligheid. Met enkele stevige klodders modder aan mijn stapschoenen baandde ik me terug een weg langs het (naar goede gewoonte) indrukwekkende én verrassende Sfinks programma — men volge mijn modderspoor :-).

Roots Train Rockers (Sfinks 2007)Roots Train Rockers (Sfinks 2007)Roots Train Rockers (Sfinks 2007)
Badila (Sfinks 2007)Badila (Sfinks 2007)Beatriz Aguiar (Sfinks 2007)
Net als zaterdag een inlandse reggae-act als openener in de concerttent, en wederom goed raak. De roots reggae en rocksteady klassiekers van de Roots Train Rockers klonken verrassend authentiek en we huppelden dan ook vrolijk mee op de vette baslijn van Barrington Levy's Broader than Broadway. "Stevige trancepercussie met rituele trekjes en een goeie beat, een hedendaagse incarnatie van Nusrat Fateh Ali Khan.", lazen we in het Sfinks boekje bij Badila Ensemble. Als weinig onderlegde kenner van oosterse wereldmuziekjes ben ik ietwat vertrouwd met het werk van meneer Khan, al leek dit ensemble toch net iets anders te brengen. Niet zo direct mijn dada, al bleef ik veel langer dan gedacht in de concerttent hangen. Daarna terug de Clubtent in voor wat een intiem onderonsje met twee Cubaanse zusjes zou worden. Glad vergeten dat dat concert afgelast was en vervangen door de Uruguayaanse Beatriz Aguira. Met veel overgave bracht ze haar muzikale reis door de Zuid-Amerikaanse volksmuziek.

Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Sfinks 2007)Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Sfinks 2007)Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba (Sfinks 2007)
Be Good Le Rasta (Sfinks 2007)17 Hippies (Sfinks 2007)17 Hippies (Sfinks 2007)
De titel "verrassendste concert van de dag" mag Bassekou Kouyaté zonder twijfel op zijn naam schrijven. De strafste ngoni-speler van Mali deed samen met zijn begeleidingsgroep Ngoni Ba heel wat woestijnstof opwaaien op het Sfinks podium. De in totaal vier ngoni's spelen zo nauw samen alsof één persoon acht handen bezit — en dat levert muzikaal vuurwerk op. Zowel de meeslepende desert blues als de up-tempo nummers werden met even veel goesting als talent gebracht en dat kon het Sfinks publiek (inclusief uw trouwe frontstage reporter) naar waarde schatten. Met dit korte videofragment kun je alvast wat nagenieten. In de Global Hiphop tent mocht B Good le Rasta uit Gabon zijn ding doen. Zoals zijn naam al doet vermoeden zit er stevige scheut reggae & dub in zijn set. Een geslaagde combinatie die nogmaals bewijst dat er aardig wat hiphop talent op dat grote afrikaanse continent rondloopt. In de concerttent even een complete ommezwaai met 17 hippies uit, jawel, Duitsland. De 17 mannen en vrouwen gewapend met ukelele, contrabas, banjo, klarinet, accordeon en andere hadden slechts één doel: swingen, Boechout! — oja, Kurt Cobain leeft nog en speelt blijkbaar banjo bij 17 hippies.

Shanbezadeh (Sfinks 2007)Alpha Blondy & the Solar System (Sfinks 2007)Alpha Blondy & the Solar System (Sfinks 2007)
Alpha Blondy & the Solar System (Sfinks 2007)Brandje op Sfinks 2007Brandje op Sfinks 2007
Voor de laatste maal de Clubtent in voor traditionele klanken uit de Persische Golf. Shanbehzadeh kwam toch wel verrassend uit de hoek met een piepjonge percussionist en hun ney-anbon, de oudst bekende doedelzak. Twee dagen Sfinks vliegen razendsnel voorbij en voor je enigzins bekomen bent van de afgelopen concerten sta je voor het allerlaaste concert klaar. Alpha Blondy, de Ivoriaanse reggae-ster is op zijn minst een gedroomde afsluiter. De man is even bekend en berucht voor zijn vlijmscherpe teksten als van zijn oerdegelijk reggae. En dat is exact wat hij op Sfinks bracht: genieten! Zeker bij een mijner Blondy-favorieten Peace in Liberia — waar ik bij toeval videofragment van heb. Toen ik daarna een luchtje ging scheppen hing er een verdacht aangebrande geur in de lucht. Het moet een trend zijn op wereldmuziekfestivals dit jaar, want na Couleur Café moest Sfinks ook afrekenen met een brandje, waar gelukkig niemand een schrammetje heeft aan overgehouden. Bij deze willen we de organisatoren van Esperanzah, Reggae Geel, Antilliaanse feesten en Polé Polé Beach alvast waarschuwen.

[ Sfinks 2007 coverage op tropicalidad.be | zaterdag | zondag ]

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
I loved it! Sfinks was gewoon weg zaaalig!!!
Lieselore | 6 oktober 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?