Mano Negra - Out of Time DVD part 1

Eindelijk ben ik toegekomen aan een review van de DVD van Mano Negra. Die was al maanden geleden aangekondigd, maar bleek zijn weg naar België niet zo gemakkelijk te vinden. Ondertussen is hij hier en daar wel verkrijgbaar, maar Amazon bleek sneller. Het doorworstelen van meer dan 6 uur beeldmateriaal heeft ook weer de nodige tijd in beslag genomen, maar bij deze.

Een bespreking van een band als Mano Negra, en Manu Chao later in zijn eentje, die een hele muziekstroming in gang gezet heeft, levert behoorlijk veel stof op. Vandaar dat ik het in deze post voorlopig houd bij de eerste DVD. Daarop staat een 96 minuten durende reportage, van de allereerste Join de Culasse in 1979 tot het uiteenvallen van de band tijdens de opnames van Casa Babylon. Het tweede deel is een collage van live opnames over heel de wereld, tijdens hun bijna onafgebroken tournee van 1988 tot 1992.

Mano Negra is een van de pioniers in het combineren van punk en rock met allerlei wereldmuziekelementen, van reggae over salsa tot rai en allerlei afro. Vooral toen Manu Chao na het uiteenvallen van Mano Negra naar Barcelona verhuisde en daar een massa jonge muzikanten inspireerde, wordt hij in zijn eentje verantwoordelijk gehouden voor de revival van de Spaanse fusion scene, met namen als La Kinky Beat, Amparanoia, Ojos De Brujo, Fermin Muguruza en vele anderen, die over heel de wereld op festivalaffiches opduiken.

Het hele DVD project is een initiatief van een aantal oud leden van Mano Negra, met name de keyboardspeler Thomas Darnal, Phillipe Teboul (percussie) en Joseph Dahan, de bassist. (Of the record: Tomas Darnall is tegenwoordig de drijvende kracht achter P18, het elecro-cuban funk ensemble dat onder meer in 2002 op Couleur Café te bewonderen was). Ze gingen graven in zowat alle beeldarchieven waar ze binnen raakten, van MTV Europe tot de UNESCO, en boetseerden dat materiaal aaneen tot een wervelende biografie in de typische, lichtjes anarchistische en chaotische Mano Negra stijl onder te titel Pura Vida. Het begin schetst Manu Chao's reilen en zeilen in de Parijse indie-rock and roll scene (waar onder meer ook Les Negresses Vertes uit ontstonden) met groepen als Joint de Culasse, The Flappers, The Hot Pants, Los Carayos en de versmelting van die laatste met Les Casses Pieds wat uiteindelijk, na ook nog ergens trombonist Kropoll opgepikt te hebben, de definitieve line-up van Mano Negra opleverde. Daarna volgt het relaas van een hectisch circus dat in 89 en 90 heel de wereld rondtoert, met als hoogtepunten het optreden in Kawasaki (waar de live CD In the hell of Pachinko werd opgenomen) en op het einde een gigantische optreden onder de boog van La Defence. Dat laatste werd in extremis opgeschort door de Parijse overheid maar werd dan, uit schrik voor oververhitting van (volgens de DVD) 100 000 dolgedraaide fans, toch maar toegelaten (en verliep uiteindelijk zonder enig probleem). Minder geluk had de UNESCO, wiens gul voor een benefietoptreden ter beschikking gestelde conferentiezaal niet bestand was tegen een uitgelaten, pogoende bende fans. Hilarisch!

De jaren erna zetten ze, samen met een straattheatergroep, een project op poten waarin ze een cargo trailer ombouwen tot varend theater (inclusief een volledig nagebouwde Parijse straat in het ruim). Met heel het spel trekken ze naar Zuid Amerika, van Caracas tot Rio de Janeiro, om weer onophoudelijk op te treden in havens, sloppenwijken en waar de karavaan ook maar halt houdt. Eenmaal terug in Frankrijk storten ze zich dan weer op hun volgende album, Casa Babylon. Maar dat wil blijkbaar niet echt lukken, en dus trekken ze weer naar Zuid Amerika, ditmaal per trein, vertrekkend vanuit Caracas, door de hooglanden van de Andes. Maar blijkbaar zit er sleet op de formule; want een voor een haken de bandleden af. Het heeft Manu Chao niet tegengehouden om nieuwe mensen rond zich te verzamelen, en het resultaat staat binnenkort onder meer op Werchter, maar dat is een ander verhaal.

Het tweede deel van de DVD is een mix van live opnames van 88 tot 92. Aangezien La Mano geen nummer 2 keer op dezelfde manier speelt, ook voor de doorwinterde fan een massa nieuwigheden. En daarnaast natuurlijk de pure energie van Mano Negra's live optredens. Pura vida, pura energia.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?