WOMEX 2014 - Dag 3

WOMEX 2014De verschillende concertlocaties van WOMEX liggen verspreid over het stadscentrum van Santiago de Compostella. Zelf logeren wij in een jeugdherberg aan de rand van de stad en dus staat er dagelijks tot tweemaal toe een wandeling van een kleine kilometer op het programma. Maar ach, zo'n dagelijkse mini-bedevaart past hier wel en de talrijke straatmuzikanten onderweg zorgen voor meer dan genoeg sfeer en vertier.

Dag 3 (WOMEX 2014) — © Jacob Crawfurd
Tribu Baharu (WOMEX 2014) — © Jacob Crawfurd
Het trio Sertanilia — Aiace (zang), Anderson Cunha (gitaar, mandoline en viool), Diego Flórez (percussie) — een band uit het Braziliaanse Salvador de Bahia, presenteert zich hier vandaag uitzonderlijk als septet. Aiace opent met Nobre Folia dat ze a capella inzet begeleid door gitaar; na enkele tellen val len ook de andere instrumenten in. De muziek van Sertinilia zal ons heel het concert lang doen blijven twijfelen tussen euforie of melancholie.

We blijven op het Zuid-Amerikaanse subcontinent voor Tribu Baharu, een band uit het noorden van Colombia. In hun champeta africana (de naam van het genre verwijst naar een gelijknamig mes dat in de Caraïbische regio van Colombia veel gebruikt wordt) zijn duidelijk invloeden uit Caraïbische genres als calypso, reggae en zouk te horen, maar ook net zo goed elementen uit soukous of hip-hop.

Besluiten doen we onze driedaagse in Santiago de Compostella met het concert van Ester Rada, een Israëlische van Ethiopische afkomst die in haar repertoire r&b en nu soul met Ethio-jazz en afrobeat mixt. Ester brengt hier vanavond onder andere een versie van Four Women, een nummer van Nina Simone dat het verhaal vertelt van vier generaties Afro-Amerikaanse vrouwen en dat destijds meer dan twintig jaar lang gebannen werd van de radio. Ester weet het publiek zonder veel moeite aan zich te binden. Ze besluit met Nanu Ney, een nummer in het Amhaars en alweer een cover, deze keer van Muluken Melesse.

Ook dit jaar liet WOMEX ons weer toe om in een paar dagen een hoop nieuw wereld­muziek­talent te ontdekken!

WOMEX 2014 op tropicalidad.be | verslag dag 1 | verslag dag 2 | verslag dag 3

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?