Se todo mundo sambasse...*

Zoals beloofd een woordje over wat het Festa do Brasil op Sfinks ons dit jaar te bieden heeft... en dat blijkt samba te zijn, véél samba, in allerlei vormen en kleuren. Want samba en samba zijn twee, en dat wordt ook duidelijk als we kijken wie er vrijdag op Sfinks staat.

Aan de ene kant is er Samba de Coco Raízes uit Pernambuco, die brengen samba de roda (ook wel coco de roda genoemd): een vrij traditionele afrobraziliaanse muziekstijl, die ook wel met de Capoeira geassocieerd wordt. Bij dit soort samba, dat vooral beoefend wordt in het noordoosten van Brazilië, is de invloed van de slavernij nog duidelijk voelbaar. De samba de roda is echter één van de inspiratiebronnen van het type samba dat hier in Europa wellicht het bekendst is: de samba-enredo. Dat is de samba dat iedereen kent van op tv, de samba van het carnaval in Rio de Janeiro. Ook deze sambavorm zal op Sfinks door de tent galmen, en wel als Leoandro e a Bateria de Mangueira spelen.

Nu moet ik eerlijk zijn, Leandro kende ik niet... Hij blijkt een jonge snaak te zijn die wel al zijn sporen heeft verdiend als zanger en componist van zijn sambaschool. Want dat is Mangueira ("mangoboom"): één van de oudste sambascholen van Rio de Janeiro, die in 1928 gesticht werd. Mangueira, voluit de Estação Primeira da Mangueira, is dus al een waardige dame van 78, maar nog steeds springlevend. In 2002 werd Mangueira immers nog eerste bij de grote carnavalsparade in de Sambódromo. Ook in de geschiedenis van de samba speelt Mangueira een rol: het was immers de eerste sambaschool die consequent de basdrum (surdo) gebruikte, die het voor de samba-enredo zo karakteristieke ritme aangeeft.
Mangueira staat dan ook garant voor goede, typische samba. Alweer een optreden om naar uit te kijken... we gaan een zomer vol Braziliaanse klanken tegemoet!

Wie trouwens meer over verschillende soorten samba wil weten, beveel ik van harte de film Moro no Brasil aan, door de Fin Mika Kaurismaki (die je ook kan kennen van Brasileirinho). Daarin worden, niet gehinderd door een verhaallijn, de verschillende verschijningsvormen van de samba voorgesteld — van de samba de roda tot de samba-enredo.

* Citaat: Se todo mundo sambasse, seria tão fácil viver: Als iedereen zou sambadansen, zou het zo gemakkelijk leven zijn. (Chico Buarque)

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?