A-WA & Hindi Zahra @ OLT Rivierenhof

A-WA (OLT Rivierenhof)OLT RivierenhofOLT Rivierenhof biedt ook dit jaar weer een uitgelezen selectie concerten aan tijdens de zomermaanden. Wij kozen voor de dubbelaffiche met A-WA en Hindi Zahra. Maar de eerlijkheid gebied ons toe te geven dat wij toch vooral voor A-WA of de zusjes Haim naar het OLT afzakten. Liron, Tair en Tagel katapulteerden zich met hun debuutalbum Habib Galbi tot één van de wereld­muziek­revelaties van het afgelopen jaar en wij wilden hen dan ook absoluut eens live aan het werk zien. Op het podium worden de zussen bijgestaan door Tal Kohavi (drums), Yogev Glusman (gitaar/viool), Nitzan Eidenberg (bas) en toetsenist Hod Moshonov, die op een futuristisch aandoende keytar speelt.

A-WA (OLT Rivierenhof)A-WA (OLT Rivierenhof)
A-WA (OLT Rivierenhof)A-WA (OLT Rivierenhof)
Openen doet A-WA met Ya Raitesh Al Warda (I Wish You Were A Rose), dat live een stuk steviger klinkt dan op Habib Galbi. Het repertoire van A-WA is grotendeels in een Jemenitisch Arabisch dialect (de zussen maken deel uit van de Mizrahi, de Joods-Jemenitische minderheid in Israel) en de zusjes moeten het dan ook vooral van hun mooie stemharmonieŽn hebben. Uit de spaarzame commentaren van Tair maken we op dat het merendeel van de nummers toch over de liefde gaat. Voor het intieme Ya Shaifin Al Malih (Those Seeing The Beautiful One) haalt gitarist Yogev Glusman zijn viool boven en die blijft hij ook gebruiken tijdens Ismer Ma Al Gat (To Spend The Night With Qat) waarvoor Tagel de lead vocals voor haar rekening neemt. Het OLT is maar spaarzaam gevuld en het is duidelijk dat het grootste deel van de aanwezigen eigenlijk voor Hindi Zahra komt en geen benul heeft wie of wat A-WA zijn. Toch slagen de charmante meisjes er al vrij snel in om het publiek mee te krijgen (Lau Ma Al Mahaba) en tegen het einde van hun set hebben ze zelfs het hele openluchttheater overtuigd, waarbij een grote groep Syrische, Iraakse en Afghaanse vluchtelingen voor de gepaste couleur locale zorgen! En dan is het tijd voor Habib Galbi, het ongelooflijk aanstekelijke hitje van de dames waarvan de originele clip op YouTube ondertussen al bijna vier miljoen (!) views gekregen heeft! Toch is het niet de afsluiter van hun set, want we krijgen nog Ya Rait Man Ybsorak en echt afscheid nemen doen A-WA met Yemenite Lullaby, de opener op Habib Galbi.

Na een korte change over is dan de beurt aan de Frans-Marokkaanse singer-songwriter Hindi Zahra die in haar repertoire afwisselt tussen Frans, Engels, Amazigh (Berbers) en Darija (Marokkaans Arabisch). We krijgen eerst Oursoul en Imik Si Mik, beide uit Zahra's debuutalbum Handmade (Blue Note/NaÔve, 2010). Vorig jaar zorgde Hindi echter voor een opvolger met Homeland en daaruit serveert ze ons achtereenvolgens Dream en To The Forces, een nummer waarmee Zahra ons wat aan Susheela Raman doet denken. Dan verdwijnt de zangeres even van het podium en krijgt de Braziliaanse percussionist Luis Nascimento de gelegenheid om met een lange solo Beautiful Tango, Zahra's grootste hit, aan te kondigen. We krijgen nog Set Me Free, ook uit Homeland, maar hoewel het grootste deel van het nog resterende OLT-publiek ondertussen vlak voor het podium is gaan staan, kan Hindi's sound ons toch niet echt warm krijgen. Lees daar geen kritiek in, louter een kwestie van persoonlijke smaak. Als we in Ahiawa, een nummer uit haar Until The Next Journey EP, nog wat Toeareg-invloeden bespeuren, spitsen we nog even de oren, maar we hebben het ondertussen behoorlijk fris gekregen en houden het niet veel daarna voor bekeken.

Tot binnen een paar weken OLT!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?