Seun Kuti & Egypt 80 @ Het Depot

Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)Het DepotDat de jongste telg van de afrobeat pionieer Fela Kuti hier op handen gedragen wordt hoeven we je niet meer te vertellen, al is het toch al weer van 2014 geleden dat we Seun Kuti en de zijnen live aan het werk hebben gezien. Sindsdien moesten we qua studiowerk ook wat op onze honger blijven zitten, op een remix EP (Higher Conscious­ness, 2015) en een reguliere EP (Struggle Sounds, 2016) na. Hoog tijd dus voor een update op plaat alsook op de planken. Voor dat laatste moesten we afgelopen zaterdag in Het Depot in Leuven zijn.

Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)
Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)
Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)Seun Kuti & Egypt 80 (Het Depot)
Het werd al snel duidelijk dat de kans op een vol­gepakt Depot klein was, ook al was de voormalige cinemazaal middels een zwart doek gehalveerd. Onder aarzelend respons werden de bandleden van Egypt 80 — een mix van jonge snaken en Fela oudgedienden — één voor één voorgesteld. Het standaard concert scenario werd in ere gehouden en na een nummer zonder de frontman volgde de obligatoire ode aan Fela, dit keer met het minder gekende Follow Follow. Aanvankelijk ging het er gezapig aan toe, maar gaandeweg ging het energie­niveau de hoogte in, zowel on-stage als frontstage.

De millitante Seun Kuti liet zich in Leuven van zijn spraakzaamste kant zien: de (Nigeriaanse) overheid, de American Dream en ook Jezus Christus gingen voor de bijl, stand-up comedy style. Maar het liefst zien we Seun zich kronkelend, haast als een bezetene in het zweet werkend achter zijn sax of vintage Shure microfoon. De afrobeat groove was wederom aanstekelijk en liet weinig heupen onberoerd — niet in het minst die van de zang-slash-danseressen. In de setlist herkenden we veel oud werk maar ook enkele tracks uit zijn recentste EP, waaronder een magistrale versie van African Dream. Na een set van dik twee uur nam Seun Kuti, naar goede traditie, met gebalde vuisten afscheid van het Leuvense publiek. Een bis­nummer zat er helaas niet meer in. Desondanks bewees de kroonprins van de afrobeat dat hij deze titel nog steeds waardig is.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
had soms indruk dat hij dronken was, met al die ongewone stand up comedy; great show anyway
Luc Bafort | 27 juni 2017
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?