África Negra - Antologia Vol.1

África NegraOok na de uitstekende compilatie Léve Léve en de heruitgave van Pedro Lima's Maguidala, lijkt Les Disques Bongo Joe nog niet meteen van plan om het Afrikaanse ministaatje São Tomé & Principe meteen te verlaten. Getuige deze Antologia Vol.1, een eerste compilatie van het werk van África Negra, São Tomé's bekendste en meest succesvolle muzikale exportproduct in de jaren na de onafhankelijkheidsverklaring van het land.

De eerste sporen van de band, die bekendstond voor zijn sound die een mix was van invloeden uit Santomese São rumba, Congolese soukous en Ghanese highlife, voeren ons terug naar het São Tomé van begin jaren zeventig van de vorige eeuw, toen een slager genaamd Horacio en zijn vriend gitarist Emilio Pontes zich na de uren onledig hielden met het componeren en spelen van eigen nummers. De band kreeg officieel vorm in 1974, een jaar voor São Tomé & Principe de onafhankelijkheid zouden uitroepen. Nu met gitarist Emidio Vaz, ritmegitarist Leonildo Barros en ex-Conjunto Cabana vocalist João 'The General' Seria (steeds passend getooid met militaire baret), in de rangen, bouwde de band een gestage live-reputatie op door te spelen op lokale fundões, populaire straatfeesten in São Tomé.

Toch zou het nog tot 1981 duren voor dat succes zich ook zou vertalen naar een eerste albumrelease, Aminha. Op het toppunt van hun roem, midden jaren tachtig van de vorige eeuw, telde de band maar liefst 12 muzikanten, waaronder zelfs een vierkoppige blazerssectie. Verschillende albums zouden nog volgen en ook invloeden uit stijlen als Haïtiaanse compas, Frans-Antilliaanse cadence, Braziliaanse afoxé en Kaapverdische coladera deden hun intrede in het repertoire van África Negra, uiteindelijk resulterend in de creatie van het populaire typisch Santomese puxa genre.

Ook buiten de landsgrenzen won África Negra steeds meer aan populariteit met tournees in Angola, Mozambique, Gabon, Kameroen, Nigeria, Portugal en Kaapverdië tot gevolg. Nadat drie leden van de band, waaronder ook frontman João Seria, in 1989 besluiten om zich in Kaapverdië te vestigen, volgen een aantal drastische wissels in de line-up van de band en in 1996 geeft África Negra er uiteindelijk helemaal de brui aan. Sinds 2012 is de band echter opnieuw actief met medewerking van originele leden als João Seria en Leonildo Barros.

Focust dit eerste deel van deze anthologie nog op de grootst successen van de band, dan zal samensteller DJ Tom B zich voor het tweede vooral richten op onuitgebracht materiaal.

www.bongojoe.ch

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?