LOKOMOTiV op plaat

LOKOMOTiVDe Leuvense samba-stoet LOKOMOTiV heeft al meerdere malen — tot onze grote vreugde trouwens — ons pad gekruist. De home-grown bateria die vijf jaar geleden ontsproten is als spin-off van het al even Leuvense Cirkus in Beweging is uitgegroeid tot een goed geöliede animatiebende. LOKOMOTiVDe twintig sympathieke leden slaan spijkers met koppen op hun Braziliaanse trommeltjes die exotische namen dragen als surdo, repinique, qraqeb, bendir of pandeiro. Een waar feest voor oor en oog, waarvan dit filmpje (MOV 8 MB) (te vinden op hun webstek) getuige is. Hier zie je ze in volle actie samen met Wawadadakwa in Het Depot vorig jaar.

Sinds kort kun je hun Braziliaanse ritmes ook in huis halen in de vorm van een blinkend schijfje. Het probleem met percussie-platen is dat je die meestal impulsief koopt na een wervelende performance maar zelden belanden ze meer dan twee maal in je CD speler. Gelukkig heeft LOKOMOTiV er alles aan gedaan om de eentonigheid en het gemis van bewegende beelden te compenseren met variatie én niet onbekende special guests.

LOKOMOTiVDe twee openers zijn onversneden percussienummers waarvan TTBB je onvermijdelijk doet heupwiegen of je nu staat of zit. Bong Bong begint aarzelend traag maar ontaardt geleidelijk in een spetterend gekletter dat verdomd veel naar carnaval smaakt. Jempy en Bongo brengt wat variatie in de vorm van enkele koperblazers en je waant je direct te midden van een Oost Europese fanfare. Mijn favoriet Humbiegel (en jawel, te horen op onze radio) is meteen het laatste pur-sang percussienummer op de plaat die vanaf dan de weg vrijmaakt voor een handvol remixes. Niet altijd even geslaagd, al klinkt de mish mash van TTBB samplekes, balkan en gypsy-sounds ofte Buscemi's Mediterranean Balkan mix verrassend fris — inderdaad, van de hand van Buscemi hemzelve. Roluss doorstaat de test ook, in tegenstelling tot de laatste twee tracks die ietwat de mist in gaan.

Je krijgt met de vijf percussie-tracks en vijf remixes eigenlijk twee mini-CD's voor de prijs van één. Gelukkig zijn variatie en Braziliaanse ambiance troef op dit plaatje dat, jawel, al veel meer dan twee maal in mijn (virtuele) CD-speler heeft gestoken ;-). Ik zie al uit naar de volgende live-confrontatie!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?