Les Abranis - Amazigh Freedom Rock 1973-1983

Les AbranisIn 2018 was er al Chenar Le Blues/Avehri, een eerste single van Les Abranis, een band rond Shamy El Baz en Karim Abdenour, twee naar Parijs uitgeweken Amazigh of Berbers, en nu volgt het Zwitserse Les Disques Bongo Joe die release op met een heus carrière-overzicht van de Algerijnse pioniers die de traditionele Berbermuziek mengden met invloeden uit westerse rock, folk, disco en funk.

Het verhaal van Les Abranis begint midden jaren zestig van de vorige eeuw, toen de nog jonge Shamy El Baz en Karim Abdenour elkaar toevallig tegen het lijf liepen in één van de bohemien-buurten van de Franse hoofdstad. Allebei waren ze Kabylen, het Berbervolk uit de noordelijke regio's van Algerije, en beiden waren ontsnapt aan de onderdrukking die begon met de onafhankelijkheid van Algerije in 1962 en de invoering van de nieuwe conservatieve grondwet.

Simon Debarbieux (samensteller van deze compilatie): "They were considered a threat for the newly created nation-state, since they belonged to another nation, much older than the Algerian state and even the muslim/arab's presence in North Africa.".

Iets wat beide jonge mannen nog gemeen hadden was hun voorliefde voor westerse rock en hun eigen Kabylische ritmes. Zo ontstond al snel het idee om de twee te fusioneren en Parijs bleek daarvoor het ideale broeinest.

Simon Debarbieux: "Kabyles were the first immigrants from Algeria to settle in France at the beginning of the 20th century, opening bars and being active in musical production. Their community was quite large and united, and different to that of the Algerian-Arabs.".

De twee beginnende muzikanten richtten Les Abranis op in 1967, de krachten bundelend met bassist Madi Mehdi en drummer Samir Chabane. Samen experimenteerden ze met het laten samensmelten van Kabylische vocalen en melodieën met westerse garage- en psychrock, perfect geïllustreerd op de compilatie door opener Athedjaladde. Het was dit nummer dat er bijna voor zorgde dat de band in 1973 uit de ether gehaald werd tijdens een optreden op het Festival des Arts Populaires in Timgad. Het patriottische evenement wilde vooral de Algerijnse cultuur promoten en dus werd het optreden van een bende Berber-hippies uit Parijs die een vreemde mix speelden van Kabylische muziek en rock, beschouwd als een belediging.

De daaropvolgende jaren verschenen een handvol singles op in Frankrijk gevestigde Arabische labels als Oasis Disques of La Voix Du Globe, een tour door Algerije en verschillende wissels in de bezetting van de band. In de tweede helft van de jaren zeventig begonnen Shamy en Karim de rockinvloeden achter zich te laten en met de intro van de synthesizer begonnen ze ook te experimenteren met genres als disco/funk en reggae, zoals de in de tracklist van deze compilatie opgenomen Therzza Rathwena of Avehri.

Verschillende nummers op deze compilatie komen uit het in 1983 verschenen Album N°1, waarvoor ze onder andere samenwerkten met de Corsicaanse jazzdrummer André 'Dédé' Ceccarelli, die op zijn beurt al had samengewerkt met de Kabylische superster Idir. Maar tegen dan begon het tij te keren voor Les Abranis, want in Algerije was met de komst van de raï plots een heel ander muzikaal tijdperk aangebroken. Les Abranis zouden het nog tot in de jaren negentig van de vorige eeuw volhouden, maar daarna was het finaal over en uit.

Deze compilatie biedt nu een uitstekende terugblik op het werk van deze revolutionaire Kabylische rockband!

www.bongojoe.ch

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?