Easy All Stars live

De Easy Star All-Stars spotten we een tijdje geleden al, maar vorige vrijdag heb ik ook de kans gehad om de bende live aan het werk te zien in het Brewery Arts Centre in Kendal, UK. Niet meteen bij de deur voor de meeste lezers, maar geen nood. Op dit eigenste moment hangen ze ergens rond in Frankrijk, en in volle reggae-spirit weten ze nog niet goed waar het daarna naar toe gaat, maar met wat geluk verzeilen ze vroeg of laat ook wel ergens in BelgiŽ. We houden hen in het oog.

Voor de onoplettende lezer: de Easy Star All-Stars is een collectief van reggae muzikanten uit Brooklyn dat nu en dan op de proppen komt met een bewerking van een of andere rock-klassieker. Drie jaar geleden resulteerde dat in, raad maar, Dub side of the moon, en een paar maanden geleden namen ze Radiohead onder handen.

Het was vooral dat laatste album dat vrijdag live aan bod kwam. Niet zo verwonderlijk, daarrond draait de tour uiteindelijk, maar wel spijtig want Dub side of de moon is toch een pak beter. Maar de slome, zware baslijnen van Time lenen zich dan ook perfect voor een vette dub, en Money heeft op zich al half een reggae-ritme. De Jeffrey Wright-lookalike gitarist legde daarover moeiteloos snerpende Deep Purple-achtige gitaarsolootjes, en ook de uit de kluiten gewassen saxofoniste kon best overweg met de oorspronkelijke saxofoonsolos.

Spijtig waren dat een paar hoogtepuntjes in voor de rest een matig concert. Toegegeven, ik ben niet zo'n fan van Radiohead, en zeker niet van hun OK computer, maar de Radiodread versie is vinnige en originele reggae die er best in gaat. Niet zo echter met de live versie van Paranoid Android, dat buiten het refrein, platjes en geforceerd klonk. Bij Karma Police had ik zelfs de onweerstaanbare neiging om nog een pint te gaan pakken. En ook de toaster, die tijdens het optreden meer aan de toog dan aan zijn micro hing (een podium van 20 cm hoogte heeft nogal een hoog ontsnappingsgehalte) droeg niet bij tot veel animo. Het Engelse publiek had er echter weinig problemen mee. Hun enthousiasme werd nogal sterk bepaald door de herkenbaarheid van de oorspronkelijke nummers, en daar was niet veel op aan te merken.

Wie het allemaal zelf eens graag beluistert of bekijkt heeft gelukkig keuze genoeg. Op de Easy Star website heb je de Radiodread player, en op de luisterpaal is het album ook nog helemaal te beluisteren (al weet ik niet of dat de bedoeling is :-)) en YouTube verwent ons met talrijke filmpjes, zoals dit eentje van 8 minuten, zij het in erbarmelijke geluidskwaliteit...

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?