Debuutplaat van Vieux Farka Touré

Vieux Farka TouréDat Vieux Farka Touré de fakkel van zijn vader heeft overgenomen wisten we al, maar hoe zijn eerste studiowerk zou klinken, daar hadden we het raden naar. Helaas was de beschikbaarheid van zijn titelloos debuut bij de lokale platenboer beneden alle peil, dus zocht ik soelaas bij de online platenboer. Zet u dus schrap voor een exclusieve review met, omdat we de vriendelijkheid zelve zijn, een nummer op onze radio én een videoclip uit hartje Mali.

Vieux Farka TouréVieux's debuut is overduidelijk een hommage aan zijn vader: het klinkt vertrouwd en ademt dezelfde desert blues sfeer uit waar we op tropicalidad.be een zwak voor hebben. Papa Ali Farka Touré kwam zelfs de laatste zandkorrels uit zijn gitaar tokkelen bij de opnames, dus wie kan het hem kwalijk nemen? Ook Toumani Diabaté kwam Vieux vereren met zijn hemels kora-getokkel op Touré de Niafunké. Ook zonder de hulp van de twee grootste sterren uit Mali brengt hij het er goed vanaf: Ana heeft een onderhuidse reggae-feel die het wonderwel doet op de kabbelende Afrikaanse blues — gooi daar nog wat zanderige beelden uit zijn geboortestreek over en je hebt een prima videoclip.

Er valt dus niet enkel klassieke Mali blues te scoren op het plaatje en met Courage durft Vieux zijn gitaar al eens door een distortion pedaaltje te halen waartegen cleane gitaargeluiden en de eensnarige ngoni een nek-aan-nek-race houden. Leuk.

Ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat we nog straffer en persoonlijker werk van Vieux Farka mogen verwachten — en rauwer, zoals dit geweldig stukje video voorspelt. Gelukkig zijn de dagen van de jonge Farka nog lang niet geteld en kijken we nu reikhalzend uit naar concert-organiserend-vlaanderen die deze man zo snel mogelijk op belgisch grondgebied moet krijgen!

World Music Central kon Vieux strikken voor een interview waarin hij vertelt hoe zijn vader hem ondanks zijn ziekte in de studio kwam bijstaan. "Though my father initially resisted my playing music, once he saw that it was truly my ambition and my calling, he was at my side... and he stayed there until the end" . De desert blues is in goeie handen, zeg dat wij het gezegd hebben.

Update: calabashmusic.com heeft het plaatje aan hun collectie kunnen toevoegen en daar kun je het voorbeluisteren.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Wat een fantastische RUWE DIAMANT.
Ben blij dat ik Vieux Farka Touré en zijn vader Ali ontdekt heb.
Dit maakt onze dag ieder keer opnieuw goed.
louis peeters | 29 oktober 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?