La Troba Kung-Fu

La Troba Kung-FuNet nu we dachten wat zicht te hebben op de Barcelonese muziekscene, krijgen we een plaatje in de bus van een Catalaanse groep met de intrigerende naam La Troba Kung-Fú. La Troba is het nieuwe project van Joan Garriga, de zanger, gitarist en accordeonist uit La Garriga nabij Barcelona die we in een vroeger leven kenden als frontman van Dusminguet. Gezien het enthousiasme van hun promotor heb ik zo'n voorgevoel dat we de band op menig zomers festival gaan tegenkomen, en na het beluisteren van hun eerste CD Clavell Morenet kijk ik daar alvast naar uit. Verwacht je weerom aan een aanstekelijke portie Catalaanse rumba doorspekt met cumbia, reggae, ska, funk en een vleugje rock. Alvast een voorsmaakje...

Een mens zou het noorden kwijtraken bij de toe­vloed aan bands uit Barcelona en omstreken die zichzelf omschrijven als een crossover van rumba, funk, rock, reggae, salsa, flamenco, ska en meer. Amparanoia, La Kinky Beat, Ojos De Brujo, 08001,... het zijn maar een paar bands die hier de revue passeerden en netjes gerangschikt staan op lijvige verzamelaars als Barcelona Raval Sessions of Radio Chango. Een en ander heeft te maken met de onafgebroken energie van mensen als Dani El Mono Loco, frontman van Macaco en actief in nog een duizental andere projecten. Hij was het die Spaanse platenlabels ertoe aanzette om ook eens onder hun eigen kerktoren te kijken, en zo groepen als Dusminguet en Ojos de Brujo hielp lanceren.

Ik moet toegeven dat Dusminguet wat aan mijn aandacht ontsnapt was, buiten een paar tracks op een verzamelCD hier een daar. Maar als La Troba Kung-Fú representatief is voor het werk van Joan Garriga kan daar wel eens verandering in komen. Aan Clavell Morenet is duidelijk duchtig gesleuteld. De CD zelf lijkt wel een soundtrack bij het multimediaal kunstwerk, want die naam is hun website waardig. In 12 hoofdstukken (maanden zo je wil) en een inleiding wordt een eclectisch verhaal verteld dat slingert tussen Amelia Earhart en Julius Caesar. In goede Manu Chao-traditie is de website in een mengelmoes van talen (voornamelijk Catalaans en Spaans). Gelukkig krijgen we daar in het boekje Engels en zowaar Nederlands bij.

La Troba Kung-FuMaar dan de muziek: La Troba vertrekt van de Catalaanse rumba, met de typische ventilador-gitaarstijl, maar doet lustig aan stijl-hoppen, van Colombiaanse cumbia (Cumbia infierno) tot reggae (Volant), een snuifje rock (Oriente Miedo, Rock Rumbero) tot Oosteuropees aandoende accordeon (Dansa d'amor). Mijn favorieten? Het openingsnummer La cançó de lladre (om een of andere reden hernoemd tot Clavell Morinet op de website), en zeker de reggae-dub van Volant. En wie herkent ACDC in de opening van Rock Rumberu? Shame blues vind ik dan weer iets minder geslaagd...

Over luistermateriaal hoeven we alvast niet te klagen: alle nummers zijn (in hoge kwaliteit mp3s!) te downloaden van de website, naast nog een paar alternatieve (dub) versies van songs als Volant en La cançó de lladre. En wie daaraan niet genoeg heeft vindt er nog een massa multimediaal kijk-, luister- en leesvoer!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Klinkt fantastisch! Leuke ontdekking. Dat ga ik eens uitgebreid beluisteren ;)
Chapin (website) | 30 januari 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?