La Troba Kung-Fú in de ABBox

La Troba Kung-Fú in de ABBoxAB (Brussel)Het wordt wringen onder de Radio Chango paraplu. Het aantal mestizo artiesten in het Barcelonese muziekcollectief is haast ontelbaar en nog steeds in volle expansie. Eén van de nieuwelingen, met de ronkende naam La Troba Kung-Fú, stond gisterenavond op de planken van de ABBox. Troba's debuut-album Clavell Morenet deed het aardig goed op de tropicalidad.be testbank en prikkelde onze interesse naar hun live prestaties. Hun promotor zette ons gezwind op de gastenlijst in de AB (waarvoor nogmaals muchas gracias) en kwamen terug met de gevolgen van de Catalaanse rumba: een opgewekt zomers gevoel dat we graag met u willen u delen middels foto's, ons verhaal en een kort video-fragmentje.

La Troba Kung-Fú in de ABBoxLa Troba Kung-Fú in de ABBox
La Troba Kung-Fú in de ABBoxLa Troba Kung-Fú in de ABBox
La Troba Kung-Fú in de ABBoxLa Troba Kung-Fú in de ABBox
Joan Garriga is als zanger, accordeonist en gitarist de spilfiguur van La Troba Kung-Fú. De flamenco-achtige gitaren ofte ventilador samen met de prominente trekzak vormen de basis van hun sound maar shoppen ook gretig in andere genres zoals reggae, cumbia en salsa. Die over-consumptie aan genres die we bij hun mede-Chango-companen ook terugvinden kon ons in het verleden niet altijd overtuigen (zoals bijvoorbeeld La Kinky Beat op Couleur Café, 08001 op Sfinks of Zulu 9.30 op Polé Polé) waardoor we aanvankelijk ietwat sceptisch stonden uit te kijken naar wat Joan en de zijnen er live van gingen bakken.

Gelukkig was het vanaf de eerste noot duidelijk dat de Troba's weinig tot geen last hadden van de mestizo ziekte: geen gerommel, maar een eigen sound waar duchtig aan gesleuteld is en bijzonder aanstekelijk bleek te zijn. La canço del lladre, een mijner favorieten uit hun debuut passeerde al gauw de revue en zette de ABBox moeiteloos aan het shaken. Met een trekzak als centraal instrument beland je in latino-sferen al gauw in de cumbia en hun Cumbia infierno mocht er wezen en smaakte naar meer — zie halverwege ons video-fragment hiernaast.

Het reagge-dub uitstapje genaamd Volant (die het op plaat bijzonder goed doet) deed het live een stuk minder, maar werd wel al snel goed gemaakt met het uiterst dansbaar en onmiskenbaar salsa-piano-rifje van Mírame.

Een meer dan geslaagde Belgische live-première dus en als je het mij vraagt ideaal materiaal voor elk zomer-festival. Van de gitarist hoorde ik achteraf dat Couleur Café er dit jaar misschien inzit en mochten de CC organisatoren dit lezen: niet twijfelen!

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?