Khaled speelt in een uitverkocht De Roma

Khaled (De Roma)De RomaWe dachten ons frontstage-jaar vorige week in de AB af te sluiten, al is dat enigzins anders uitgedraaid. De Orishas gaven forfait in de AB en het waterkansje dat we onszelf nog op de perslijst van het concert van Khaled konden wringen, draaide tóch positief uit. De "King of raï" speelde afgelopen zaterdag in een niet minder dan volledig uitverkocht De Roma in Borgerhout. Blijkbaar was niet iedereen opgetogen met het feit dat de 1.800 tickets pijlsnel de deur uitvlogen — wat ongetwijfeld de hoge concentratie blauw aan de ingang van De Roma verklaart. Wij waren er uiteraard voor de muziek en hoewel we nét naast een interview grepen willen we u het concertverslag niet onthouden.

Khaled (De Roma)Khaled (De Roma)
Khaled (De Roma)Khaled (De Roma)
Khaled (De Roma)Khaled (De Roma)
De Algerijn Khaled Hadj Brahim zit ondertussen een dikke dertig jaar in het vak en is zonder twijfel het bekendste gezicht van de raï. Hoewel we hem bezwaarlijk de grondlegger van het genre kunnen noemen was Khaled wel de eerste die de raï tot ver buiten de grenzen van Algerije verspreide. Zijn laatste studio-album Ya-Rayi dateert ondertussen al van 2004 en bracht dit jaar een Best of uit als zoethoudertje.

Khaled (De Roma)Het concert zelf had ook iets van een "Best of": geen al te grote verrassingen, al wist Khaled toch eens te meer te overtuigen met zijn unieke stem en innemende glimlach. Hij leek zich aanvankelijk wat in te houden, wat hij later met enkele akoestische uitspattingen meer dan goed maakte. De rauwe raï was bij momenten aardig zoek en versneed enkele nummers duchtig met reggae en zelfs een on­mis­ken­bare streep salsa, wat wonderwel werkte. Het aantal uiterst beweeglijke heupen was dan ook aanzienlijk en reikte tot achterin de zaal. Dat hij zich aan een tweetal rock-clichés zondigde (een over de top gitaar solo en een net iets te lange drum solo) willen we hem bij deze ook wel vergeven. Hij sloot het concert af met zijn drie bekendste nummers: het ijzersterke Didi, Abdel Kader voorzien van een stevige beat en uiteraard, het onvermijdelijke Aïcha.

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
Khaled in Tilburg gezien, daags voor Antwerpen. Daar was trouwens geen blauw te bespeuren…
Muzikaal vond ik de set best OK, maar het was duidelijk dat het gros van de mensen kwam voor de 3 bekende hits. Khaled als instituut deed daar net iets te weinig aan, en dat is uiteraard spijtig. Alhoewel hij toch plezier leek te hebben, verdwijn Khaled ook iets te veel achter de coulissen tijdens de nummers. Voorprogramma in Tilburg was best OK.
Kristof | 20 december 2007
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?