tropicalidad.be bezoekt Shashamane

the placeDe relatieve mediastilte rond het centrum van de oostafrikaanse soul- en reggaemuziek werd onlangs doorbroken door de schitterende compilatie The Very Best of Ethiopiques. Ook ExitPlus van Radio 1 pikte de release op en geeft wat audio-achtergrond. Wij doen er nog een schepje bovenop met een verslagje en wat beeldmateriaal van een (blits)bezoek aan Shashamane, het beloofde land van de Rastafari.

the guideIn 1948 deed keizer Haile Selassie van Ethiopië een 500tal hectare land cadeau aan de Rastafari kolonisten uit Jamaica en de rest van de Caraiben. Maar toen Selassie in 1974 werd afgezet reduceerde de nieuwe regering de oppervlakte van Rasta-village drastisch. Op de overblijvende 11 hectare wonen nu een 200tal Rastafari's, waarvan de meesten op de dooie zondagochtend van mijn bezoek het reggae-optreden van de avond ervoor nog aan het verteren waren. De weinige wakkere geesten leidden me rond met veel enthousiasme, nog aangewakkerd door het aroma van de eerste zondagmorgen-joint.

Ethiopië is één van de weinige Afrikaanse landen die nooit gekoloniseerd werden (op een korte bezetting door Mussolini na, in 1935-1941). Neem daarbij het mythische verleden als koninkrijk van de koningin van Sheba, en je krijgt de logische bestemming voor de pan-afrikaanse herenigingsbeweging. Al waren het vooral de Rastafari uit Jamaica die profiteerden van Haile Selassie's aanbod om het beloofde land te stichten op een stuk van zijn persoonlijke landgoed bij Shashamane, zo'n 220 km ten zuiden van Addis Abeba .

Ode aan haile SelassieRasta kerk
Op dit moment is Rasta-village, zoals het domein in Shashamane gemeenzaam gekend is, een stoffig en rustig dorpje in de Ethiopische rift-vallei, deel van de wijdse en vruchtbare hooglanden die het land doorsnijden. Veel valt er niet te beleven, buiten een paar pittoreske musea, een babbel met de Rasta-priesters en een bezoek aan de (modeste) ganja-productie. En in het weekend zakt het jonge volk van de stad af voor de reggae-concerten.

In 2005 werd de Rasta-goegemeente opgeschud door het gerucht dat de resten van Bob Marley, onder impuls van zijn vrouw Rita, zouden worden opgegraven en overgebracht naar Shashemane. De reggae-god beschouwde Ethiopië immers als zijn spirituele thuisland, maar door de vele praktische en legale problemen is het nooit zover gekomen. En ook in Jamaica waren ze er niet al te happig op uiteraard.

Het Rastamuseumganja smuggling
Het heeft de Ethiopiers er niet van weerhouden om in 2005 de verjaardag van Bob Marley uitgebreid te vieren. En sindsdien organiseren ze elk jaar in januari een evenement met bazaars, tentoonstellingen en uiteraard, reggae en ganja. Een last-minute tip voor wie de Belgische winter wil ontvluchten? Vergeet en passant de St. George niet uit te proberen - of toch maar niet?

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
stir it up
marian janssen | 18 februari 2009
Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
what goes around comes around
marian janssen | 18 februari 2009
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?