Orishas @ AB

Orishas (AB)Anciènne BelgiqueYotuel, Ruzzo & Roldan hebben het knap voor elkaar gekregen. Het Cubaanse hip-hop trio ontleende acht jaar terug hun naam aan een bovennatuurlijk wezen uit de Yoruba religie (orisha) en veroverde niet veel later Europa en Latijns-America met hun debuut A lo cubano. Ook ons belgenlandje ontsnapte niet aan de aanstekelijke rhymes en español, waarvan de overvolle tent op de Antilliaanse feesten (in 2006) en meer recentelijk een uitverkochte AB getuige zijn. Na hun schijnbeweging in december ging afgelopen vrijdag dat feestje in Brussel dan toch door.

De Brusselse Mexicaan Pablo Andres mocht het voorgerecht serveren. Zijn podium-entree (op de fiets, voorwaar) was best wel origineel, wat we van de rest van zijn set moeilijk kunnen zeggen. Best wel amuzant, al kreeg de man een heel kort tijdsslot toebedeeld. Tijd voor de plato principal, al leek het even of de Orishas de kruiden vergeten waren. Ze gingen ietwat aarzelend uit de startblokken maar een half dozijn nummers later was daar nog weinig van te merken toen Represent — u weet wel, "represent represent... Cuba!" — definitief het vuur aanwakkerde. Daarna ging het in stijgende lijn: de soms wat afgestofte studio-klank maakte meer en meer plaats voor een rauwere & stukken intensere sound. Uiteraard veel bekend werk in hun set. Ik heb de playlist niet naast de track-listing van van hun recentste compilatie Antidiotico gelegd, maar er zal wel een lijn in te trekken zijn. Bissen deden ze bijna even lang als hun eerste set en in het laatste kwartier gooiden ze werkelijk alle registers open. Het publiek ging gewillig uit hun dak op nummers als Tumbando y dando en Bombo — naar mijn bescheiden mening de strafste songs van de avond.

De muchachos van Orishas kennen duidelijk het klappen van de zweep en zorgden voor een sterke opener van het tropicalidad.be frontstage jaar, dat hopelijk even boeiend mag wezen dan dat van vorig jaar. Wegens technische redenen zo goed als geen concert-foto's deze keer, waarvoor onze welgemeende excuses.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?