De 10 strafste concerten van 2007

2007 was een ongemeen druk en boeiend frontstage jaar. In 2006 had ik het geduld om alle concerten netjes op een rijtje te zetten, maar deze keer pik ik er de tien concerten die mij het meest zijn bijgebleven uit. De keuze was moordend en daarom presenteer ik u, waarde lezer, niet zonder enige trots deze (uiterst persoonlijke) selectie:

01
Baaba Maal
Sfinks
verslag
Baaba Maal (Sfinks) Opzwepend, broeierig, vurig en gedreven: het mbalax feestje van deze Senegalese superster op Sfinks had het allemaal.
02
Vieux Farka Touré
Flagey
verslag video
Vieux Farka Touré (Flagey) Als zoon van dé Malinese desert blues legende Ali Farka Touré wist deze jonge kerel de metershoge verwachtingen met de vingers in de neus in te lossen. Rauw, ongemeen intens en pure klasse.
03
Shantel
& Bocuvina Club

Fiesta Mundial
verslag video
Shantel & Bocuvina Club (Fiesta Mundial) Straf op plaat, nog sterker live. Zijn hapklare Oost-Europese beats & Balkan-ska gingen er (samen met zijn vodka-traktatie) vlotjes in bij het Fiesta Mundial publiek.
04
Ba Cissoko
Wereldfeest Leuven
verslag video
Ba Cissoko (Wereldfeest Leuven) Deze rakkers uit Guinee lieten op het Leuvens wereldfeest een zinderende indruk na: Kora on steroids.
05
Bunny Wailer
Made in Jamaica
verslag video
Bunny Wailer (Made in Jamaica) Een veel te korte, maar steengoede set van de original Wailer op het Made in Jamaica feestje in Tour & Taxis. Authentiek en hartverwarmend.
06
Dobet Gnahoré
Molière
verslag
Dobet Gnahoré (Molière) Het Ivoriaans podiumbeest met de hemelse stem. Het op één na eerste concert van 2007 werd onmis­kenbaar een schot in de roos.
07
Think of One
(King Sasha)

KVS
verslag video
Think of One — King Sasha (KVS) Het (helaas) eenmalige concert van de Antwerpse muziek­knutselaars samen met enkele Congolese muzikanten bleek een shot in de roos. De "zonnige gitarrekes" tierden welig in de KVS.
08
Roots Train Rockers
Sfinks
verslag
Roots Train Rockers (Sfinks) Verrassend authentieke vertolking van roots reggae en rocksteady klassiekers, en dat door een band van eigen bodem met internationale allures. Straf.
09
Internationals
& Guests

Mano Mundo
verslag video
Internationals & Guests (Mano Mundo) Deze ska-sympaticos hadden dit en vorig jaar meermaals ons pad gekruist, maar van hun set op Manu Mundo sprongen de vonken er af — mede dankzij hun Zuid-Afrikaanse gastmuzikanten.
10
Konga Vibes
Couleur Café
verslag video
Konga Vibes (Couleur Café) Deze jonge snaken uit Malawi presenteerden een uiterst aan­stekelijke cocktail van genres waar we nog nooit van gehoord hadden, maar het swingde en bougeerde dat het geen naam had.
Vielen net uit de boot, maar verdienden op zijn minst een eervolle vermelding:
Bassekou Kouyaté op Sfinks en in 't Zuiderpershuis, Adama Yalomba op Sfinks, Yuri Buenaventura op Couleur Café, Lura & La Troba Kung-Fú op Afro-Latino festival, Andy Palacio eveneens op Afro-Latino festival, Antibalas in de AB, de Heptones in Het Depot, Manou Gallo in de Botanique, Mano Mundo en Couleur Café, Boban I Marko Markovic Orkestar op Kulturama en Zeker Weten op Mano Mundo, Cameleon en Polé Polé.

Tot zover mijn mening. Maar laat dat u vooral niet afschrikken om ons te vertellen welke concerten u van uw sokken heeft geblazen in 2007. We zijn benieuwd!

reacties


Je eigen foto hier? Registreer je dan snel bij gravatar.com
dag pieter,
een mooie keuze in elk geval!
mij blijven ook volgende concerten vooral bij: – papa wemba – festival mundial – boban markovic – de centrale – konono n1 – sfinks

keep on the good work!

greets wim
Wim (website) | 5 januari 2008
Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?