Femi Kuti - Day by Day

Femi Kuti - Day by DayBelofte maakt schuld, aldus vliegt na Buena Vista Social Club at Carnegie Hall ook Femi Kuti's Day by Day op de tropicalidad.be testbank. De recentste jaren stond broer en mede afrobeat-voorvechter Seun Kuti meer in de spotlight, maar vier jaar na — het trouwens behoorlijk briljante — Live at the African Shrine is Femi helemaal terug met een nieuwe studio-plaat en een bijbehorende Europese tour, die als bij wonder in ons belgenland van start gaat. Om precies te zijn sluit Femi Kuti & The Positive Force op 26 oktober het Brusselse Festival van de vrijheid '08 af in Flagey. Een concert dat we als rechtschapen afrobeat-fanaten niet willen missen, maar first things first: Day by Day.

Hoewel beider zonen Seun en Femi uit het zelfde muzikale en politieke vaatje tappen als vader & afrobeat-pionier Fela Kuti, hebben ze toch elk hun eigen stijl. Seun klinkt (mede dankzij Fela's band Egypt 80) authentieker dan Femi, die zich laat flankeren door zijn eigen band The Positive Force. Ook op Day by Day kruidt Femi zijn afrobeat rijkelijk met westere elementen, terwijl bij Fela en Seun de rauwe groove meer op de voorgrond komt. Het resultaat is dan ook een plaat die gevoelig toegankelijker is dan de gemiddelde release in het genre.

Liefhebbers op zoek naar vers materiaal komen ietwat bedrogen uit, want een handvol tracks (waaronder Oyimbo, Eh Oh en One two) werden al eerder in live versie gereleased. Niettegenstaande mag het nieuw materiaal er best wezen, zoals het up-tempo Demo Crazy dat er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit steekt en Femi's live reputatie duidelijk eer aan doet. In de bij momenten bombas­tische, maar heerlijke blazers­arrange­menten herkennen we duidelijk Femi's signatuur en maakt de hele plaat een stuk melodischer. Geen bruuske koerswijziging dus, maar een (op enkele mindere tracks na) degelijke plaat, die de huidige afrobeat-renaissance weer nieuw leven in blaast.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?