Orchestra Baobab in de Handelsbeurs

Handelsbeurs (Gent)Orchestra Baobab (Handelsbeurs)De aftrap van onze Afrikaanse concertmarathon vond afgelopen woensdag plaats in de Gentse Handelsbeurs. Het legendarische Orchestra Baobab werd het eerste van vier aanlokkelijke concerten op onze route in de derde week van oktober. Dit muzikaal instituut van Senegal onstond in de nachtclubs van Dakar in de jaren '70 en schreef al snel Afrikaanse muziekgeschiedenis met hun zoete Afro-Cubaanse sound. In 1982 zetten ze er schijnbaar een punt achter, maar 20 jaar later verrasten ze vriend en vijand met Specialist in All styles die de band op glorieuze wijze weer op de muzikale kaart zette. Verwennerijen als A night at Club Baobab en Made in Dakar volgden en deden ons weer hunkeren naar een portie live Baobab dat — na enig speurwerk — alweer van 2003 geleden was.

Orchestra Baobab (Handelsbeurs)Orchestra Baobab (Handelsbeurs)
Orchestra Baobab (Handelsbeurs)Orchestra Baobab (Handelsbeurs)
Orchestra Baobab (Handelsbeurs)Orchestra Baobab (Handelsbeurs)
Onze timing liet het ietwat afweten en we arriveerden dan ook halverwege het openings­nummer. Geen nood, want de heren van Baobab waren eveneens wat aan het warmlopen — wat we hun, hun gemiddelde leeftijd indachtig, aller­minst kwalijk nemen.

Al snel ontplooide de magie zich: gedreven op de gitaar van aanvoerder Barthélemy Attisso kabbelden de heren door hun bijna bovennatuurlijk harmonieuze set. Dat alles werd breed glim­lach­end geserveerd, waarbij de saxofonist gezwind met de sympathie van de goed gevulde Handelsbeurs ging lopen. Ondanks het kolosaal liedjesarchief van Orchestra Baobab, sprokkelden ze het meeste materiaal voor hun set uit de twee recentste (en bekendste) studio albums.

Met toppers als Bul Ma Miin bewees Orchestra Baobab dat het tot op vandaag over de meest verfijnde en verslavende Afro-Cuban groove beschikt — en dat kon het (aanvankelijk lichtjes aarzelende) Gentse publiek ten zeerste appreciëren.

reacties


Reactie
Je kan gebruik maken van Emoticons en Textile-opmaak.
Naam E-mail (wordt niet gepubliceerd) Website (optioneel)
spamquiz: Wat zijn de eerste twee letters van tropicalidad.be?